Hotel Dreyeroord sluit oktober 2014 haar deuren

Hotel Dreyeroord, aan de Graaf van Rechterenweg in Oosterbeek, is per 1 oktober 2014 gesloten. Het hotel, dat al 66 jaar in handen was de familie Van der Straaten, stond, samen met een vijftal bouwkavels, sinds 1 mei 2014 te koop, tezamen het Plan Dreijen. Het hotel met onderliggende grond is in 2016 gekocht door Amvest die er met als exploitant De Drie Gasthuizen te Arnhem een tehuis voor dementerenden wil vestigen.

Het voornemen van Van der Straaten was met de opbrengst van de 5 bouwkavels geld te genereren om de nodige verbouwing van het hotel te financieren, een verbouwing die het gerenommeerde familiehotel 21 ste-eeuws comfoor zou hebben gegeven. Sinds 2003 was Arjen van der Straaten al bezig met deze zaak en na de wisseling van de wacht zijn zoon Jan Willem van der Straaten.
Een viertal omwonenden waren namelijk fel tegen het plan om woningen op de kavels te bouwen gekant. Het conflict liep zo hoog op, dat tot aan de Raad van State toe werd geprocedeerd.
Na 10 jaar strijden was er eindelijk een akkoord die bouwen mogelijk zou maken, maar de crisis, inclusief een instortende woningmarkt, kwamen voorbij en maakten bouwen en verkoop onmogelijk. De hotelmarkt veranderde en er kwam meer concurrentie bij. Het leidde er toe dat Jan Willem van der Straaten moest besluiten om het hotel per 1 mei te koop te zetten en per 1 oktober de deuren te sluiten.

De nieuwe eigenaar, Amvest, wil het bestemmingsplan gewijzigd zien zodat een woonzorgcentrum ter plekke kan worden gerealiseerd. Ondanks protest van o.a. de “Werkgroep Behoud Dreyeroord” zal het voormalig hotel vermoedelijk worden afgebroken daar handhaving van een deel van de voorgevel, volgens Amvest, niet is in te passen in een nieuw te ontwerpen zorgcentrum en het gehele pand handhaven niet mogelijk is door de eisen die gesteld moeten worden aan een zorgcentrum. Heemkunde Renkum heeft aandacht gevraagd voor de geschiedenis die aan de plek verbonden is en met nadruk gewezen op een passende wijze waarop die geschiedenis aan belangstellenden ter plekke kan worden uitgelegd.
(Zie ook de geschiedenis van Dreijeroord, een fameus familiehotel)

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.