De griep Heerscht… nog niet!

De zomer is nog niet ten einde, maar we kunnen binnenkort al weer de eerste brieven voor de griepprik verwachten . Vaak wordt bij “de griep” verwezen naar andere grieppandemieën, zoals de Spaanse Griep die
aan het einde van de Eerste Wereldoorlog huishield. Was de berichtgeving toen ook zo?

Nee dus, tenminste als dat geconcludeerd mag worden op basis van een onderzoekje in de Oosterbeekse Courant. In oktober en november 1918 verschijnen er wel verschillende kleine berichtjes waarin wordt gemeld dat de scholen waarschijnlijk worden gesloten (19 oktober), gesloten zijn (26 oktober) en de “buitengewone vacantie” met een week wordt verlengd (2 november).

“In de scholen in ons dorp (Oosterbeek, red.) heeft de Spaansche Griep haar intrede gedaan, in zoo erge mate dat sommige klassen meer dan de helft ontvolkt zijn en het onderwijs schade ondervindt. Het aantal zieken neemt voortdurend toe, maar gelukkig schijnt de ziekte niet van zoo ernstige aard te zijn, als men uit andere plaatsen hoort berichten.”;
 

is op 19 oktober te lezen. Destijds kregen bedrijven en instellingen ook te maken met personeelsuitval. Gemeld wordt dat de avondbestelling niet doorgaat omdat: “de Spaansche Griep ook heerscht onder de bestellers en hulpbestellers van het Postkantoor alhier” en dat: “B. en W. de commissie der centrale keuken heeft opgedragen de keuken weer voor algemeen gebruik open te stellen. Door ziekte van hoofd- en andere beambten van het levensmiddelenbedrijf kon nog geen regeling daarvoor worden getroffen, maar zal spoedig daarin worden voorzien.”

Het valt allemaal wel mee, lijkt de boodschap. De schreeuwende koppen zijn wel te vinden in de advertenties, waar drogisten abdijsiroop, pastilles en menthol-bonbons aanprijzen “Tegen Hoest en Verkoudheid”. Er waren ook weinig alternatieven. De toon in de berichtgeving verandert wel enigszins: “Behalve kinderen worden ook tal van ouderen aangetast door de ziekte en men hoort nogal van enkele sterfgevallen tengevolge daarvan.” Bij een normale griep worden vooral ouderen en anderen met een lage weerstand getroffen. Niet bij de Spaanse griep: het waren vooral de mensen in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar die overleden. Dit beeld is ook terug te vinden in de registers van de begraafplaatsen aan de Fangmanweg en de Van Limburg Stirumweg. In oktober-november 1918 overleden 15 personen in deze leeftijdsgroep, waaronder een Belgische soldaat. Laten we nu nog even van de zomer genieten….

Saskia Giesbers
S&H 2009 (4)

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.