Westerbouwing stopt met zwaantjes-treintje

De Westerbouwing is een uitspanning in de gemeente Renkum aan de Zuid-Veluwezoom op een stuwwal aan de Rijn, met uitzicht heeft over de Betuwe en de steden Arnhem en Nijmegen. De Westerbouwing ligt tussen de drie plaatsen Doorwerth, Heveadorp en Oosterbeek in.

De naam Westerbouwing wordt al in 1760 genoemd in enkele archiefstukken als een huis, schuur op den berg met opgaande hout en boomgaarden. In 1802 komt de uitspanning in handen van een Arnhemse eigenaar die er rond 1824 een theekoepel liet bouwen waar hij en zijn familie regelmatig in vertoefden.

Na 1872, toen het landgoed verkocht werd, kwam er een grote verandering voor de Westerbouwing. Er werd een woning bij de theekoepel gebouwd, waar een hapje en een drankje genuttigd kon worden. In 1880 werden er voor het eerst boottochtjes georganiseerd vanuit Arnhem naar de Westerbouwing, waardoor het een publiekstrekker werd. In 1912 werd de Westerbouwing aangekocht door de gemeente om deze uitgaansgelegenheid te kunnen behouden voor het publiek. In de jaren 30 werd de uitspanning gemoderniseerd met nieuwbouw en een uitkijktoren.

Tijdens de tweede wereldoorlog was de Westerbouwing een belangrijk strategisch punt, omdat men goed zicht had over wat er zich afspeelde op de Rijn, in de Betuwe en de lucht daarboven. Tijdens de Operatie Market Garden (Slag om Arnhem) in september 1944 is er zeer zwaar gevochten in deze omgeving. In deze periode is de uitspanning bijna verdwenen door het oorlogsgeweld. Na de oorlog werd er een tijdelijk restaurant gebouwd.

Begin jaren vijftig werd er begonnen aan een nieuw uiterlijk van de Westerbouwing. Er werd een nieuw restaurant gebouwd met een uitkijktoren. Halverwege de jaren vijftig kwam er uitbreiding: er werd een speeltuin aangelegd. Eind jaren vijftig kwam er een rondrittrein in de vorm van een zwaan die door de wijde omgeving reed en tevens de mensen van de rondvaartboot afhaalde en ook weer terug bracht. Ook werd er een kabelbaan gebouwd, wat destijds uitzonderlijk was voor Nederland.

In de jaren daarna werd het park nog verder uitgebreid met de botswagentjes, kinderbaan, luchtkussen, en een dubbeldekkerbus waarin de allerkleinsten naar Disneyfilms konden kijken en de jeugd hun T-shirts konden laten bedrukken.

De Airborne wandeltocht houdt hier zijn rustplaats, waar de deelnemers even kunnen bijkomen.

Door de komst van de grote attractieparken elders in het land brak er een moeilijke tijd aan voor de Westerbouwing waardoor uiteindelijk, begin jaren negentig, besloten werd het pretparkje te sluiten. Alleen het restaurant is blijven bestaan.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.