We hebben niet veel Rijksmonumenten… meer!

Helaas. Het vroegere Gemeentehuis in Bato’s Wijk is tijdens de slag om Arnhem geheel verwoest, zoals veel meer schitterende villa’s.

Over Rijksmonumenten…

We denken in de gemeente Renkum dat we gezegend zijn met veel Rijksmonumenten. Toch is dat zeer relatief. We kunnen bij een analyse gaan wijzen naar de Tweede Wereldoorlog, maar in vergelijking met onze buren lijkt dat niet terecht.

De gemeente Renkum heeft bij de laatste telling 50 Rijksmonumenten.  Als we kijken naar de indeling zijn de volgende groepen te onderkennen:

Rijksmonumenten (Gebouwd) Aantal
01 Openbare gebouwen 1
02 Verdedigingswerken 0
03 Kerkelijke gebouwen 4
04 Objecten in/delen van kerkelijke gebouwen 0
05 Gebouwen, woonhuizen 20
06 Delen van gebouwen, woonhuizen 0
07 Liefdadige instellingen 0
08 Agrarische gebouwen 1
09 Molens 1
10 Weg- en Waterwerken 0
11 Horeca-instellingen 0
12 Kastelen 7
13 Losse objecten, niet eerder genoemd 16
Totaal 50

Het is nu te gemakkelijk om als oorzaak Wereldoorlog II aan te wijzen. De gemeente Arnhem en Rheden hebben het ook niet gemakkelijk gehad. Toch hebben deze twee, samen met Rozendaal meer Rijksmonumenten als we het percentage vergelijken met het aantal inwoners. Zo heeft Rheden met 13% van het aantal inwoners liefst 20% van de rijksmonumenten. Bij Arnhem is dat 52% bij 46% van het aantal inwoners en bij Rozendaal 4% van de monumenten bij een zeer klein aantal inwoners. Opvallend dat de gemeenten Renkum en Wageningen met ongeveer 10% van het inwoneraantal toch maar 5% van het aantal monumenten hebben. Nadere analyse is hier nodig.

Kijken we naar de buurgemeenten dan zien we de aantallen.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.