Vrachtauto firma Aries beschadigd (1911)

In de vijfde jaargang van het weekblad “Het Leven” (1911) wordt een ernstig verkeersongeluk te Oosterbeek verslagen. Het blad bestond vanaf het eerste nummer voor een belangrijk deel uit foto’s.
Het Leven was een geïllustreerd  Nederlands weekblad dat verscheen tussen 1906 en 1941. Het blad was vooral gericht op sensatie, met veel ruimte voor gruwelijke moorden, pikante zedenschandalen en, in dezelfde categorie, fotoseries van, overigens, zij het schaars, geklede dames. Zo plaatste het tijdschrift elke zomer in een jaarlijks “badnummer” foto’s  van schaars geklede dames op het strand. In die tijd een reden om het heimelijk te lezen.

“Bij ons doet de foto alles,” schreef de redactie van Het Leven in 1918.
Een aantal katholieke paters maakte daarop in 1916 bezwaar tegen de “heidense, vergiftigende damp” die het blad verspreidde. Maar de verkoop van Het Leven, normaal zo rond de 100.000 exemplaren, verdubbelde ieder badnummer.
In 1942 werd het tijdschrift door de Duitse bezetter verboden, omdat het een Joodse eigenaar had. Een secretaresse redde meer dan 48.000 foto’s uit het archief van het blad, die inmiddels worden bewaard in het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem.

Het ongeluk te Oosterbeek viel temidden van al dat fotogeweld enigszins in het niet. Een vrachtauto van de firma Aries werd gegrepen door een voortrazende tram van de OSM waarbij geduchte schade werd opgelopen. De foto’s doen het ergste vermoeden.

 


De vrachtauto van de firma Aries is beschadigd na een aanrijding met een tram.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.