Enige Olympische sporters uit de gemeente Renkum

De historische foto van de groep fietsers hiervoor komt uit de collectie van het Gelders Archief. Men heeft geen idee wie er op staat, maar mogelijk was een groep wielrenners in de omgeving van Oosterbeek aan het oefenen voor de spelen van 1920 in Antwerpen.

Als het gaat om de ín de gemeente Renkum geboren sporters die hebben deelgenomen aan de Olympische spelen, dan is voorlopig 1 hand voldoende en hebben “we” 1 keer brons gehaald.

Piet de Zwarte (Renkum 1948)

piet de zwarte montreal 1976De eerste medaillewinnaar én Olympiër was Piet de Zwarte in 1976. Geboren in Renkum op 16 februari 1948.

Actief tijdens de Zomerspelen XXI te Montreal in 1976. Het Waterpolo team behaalde de bronzen medaille. Zoals de media het samengevat hebben:

Het Nederlands waterpoloteam kreeg de deur naar Montréal 1976 niet op eigen kracht open en arriveerde vooral daarom als outsider in het Olympisch veld met vele favorieten. Bij het toernooi om het wereldkampioenschap in Cali, één jaar eerder, was Nederland ‘slechts’ zevende geworden en greep als gevolg daarvan net naast de bonus van een plaats bij de top-zes, die zich automatisch voor de Olympische Spelen kwalificeerde.

Omdat de vertegenwoordiger van het Afrikaanse continent – Nigeria – zich afmeldde, mochten bondscoach Ivo Trumbic en zijn spelers zonder een kwalificatiewedstrijd te spelen naar Montréal vertrekken. Dat de Nederlandse formatie tenslotte met Olympisch brons terugkeerde was zoveel als een regelrechte sensatie.

piet de zwarte montreal waterpolo brons 1976

Klaargestoomd door Ivo Trumbic (1935-) plaatste de ploeg zich met glans voor de eindstrijd, een hard bevochten drie op drie met 5-3 tegen Mexico, 3-2 tegen de Russen en 6-5 tegen Roemenië. De laatste wedstrijd van de eindronde ging om het zilver, de Nederlanders speelden 3-3 gelijk tegen Italië, nadat ze in het laatste kwartje de 1-2 achterstand ophaalden. Beide ploegen eindigden met gelijke punten en zelfs met hetzelfde doelsaldo. De Italianen konden echter 21-20 voorleggen, de Hollanders 18-17. Al bij al een prachtige prestatie. Vooral de wedstrijd tegen Rusland was er eentje om in te lijsten. De regerend wereldkampioen werd door Nederland met 3-2 verslagen met een heldenrol voor Evert Kroon (1946-). Met overslaande stem vertelde de radioverslaggever hoe de keeper in de laatste seconde een schot van de Russen stopte en Oranje daarmee aan een verrassende overwinning hielp. Uiteindelijk liep de ploeg van bondscoach Ivo Trumbic (1935-) tegen Hongarije tegen zijn eerste nederlaag aan.

Er zijn nog beelden van een tweetal wedstrijden waar Piet de Zwarte (voor kenners) zichtbaar zal zijn in het water.

De spelen in Montreal, Canada waren nog een stuk minder medaille-rijk. We behaalden géén gouden plakken en slechts 2 zilveren (Eric Swinkels-Schieten en Herman Pontsteen-Wielrennen). Naast het Waterpoloteam behaalde Enith Brigitha twee keer brons op zwemmen.

 

Marion Bultman (Oosterbeek 1960)

marion bultmanAls tweede kwam in 1988 Marion Bultman in actie in Seoul. Ze is 16 februari 1960 in Oosterbeek geboren en was in Seoul actief in de 470 klasse bij het zeilen. Samen met stuurvrouw Henny Vegter bereikte ze de dertiende plaats met 96 punten.

De Spelen van 1988 leverden in totaal 9 medailles op. Er waren 2 gouden, 2 zilveren en 5 bronzen plakken. Goud was er bij het roeien voor Nico Rienks en Ronald Florijn en Monique Knol bij het wielrennen (wegwedstrijd!). Zilver was er bij het zwemmen voor de vrouwen 4 * 100 meter en zowel de mannen als vrouwen verdienden brons bij het hockey. Bokser Arnold Vanderlyde sloeg ook brons bij elkaar.

bultman-1988

 

Kay van Dijk (Oosterbeek 1984)

De derde deelnemer was Kay van Dijk. 25 juni 1984 geboren in Renkum. Hij nam deel in 2004 met het Volleybalteam aan de 28ste spelen in Athene.  Kay van Dijk begon zijn loopbaan bij de club Nuovo uit Doorwerth en speelde vervolgens bij Landstede Volleybal/VCZ, VC Omniworld en het Belgische volleybalteam Noliko Maaseik. Van Dijk verhuisde in 2008 naar de club LIG Eaters in het Zuid-Koreaanse Seoel. Na één seizoen in Zuid-Korea te hebben gespeeld, tekende hij in juni 2009 een contract bij de Italiaanse club Pallavolo Loreto. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene eindigde hij met de Nederlandse volleybalploeg op een negende plaats.

kayvan dijk

Kay van Dijk staat geheel links op de foto

De spelen van Athene waren op Sydney (2000) na de meest succesvolle spelen tot dan toe met liefst 22 medailles. Daarbij 4 gouden, 9 zilveren en ook 9 bronzen plakken. Bekende winnaars van goud waren bij de Paardensport, Anky van Grunsven, dressuur. Wielrennen Leontien Zijlaard-Van Moorsel wegtijdrit (v) en bij het Zwemmen Pieter van den Hoogenband 100 m vrij (m) en Inge de Bruijn 50 m vrij (v)

 

Xan de Waard (Renkum 1995)

Op de spelen van Rio de Janeiro in 2016 is Xan de Waard actief bij de Hockey dames. Ze maakte haar debuut in het Nederlands elftal op 04-02-2013. Haar lijst van successen is ondanks haar leeftijd al indrukwekkend: Wereldkampioenschap 2014 Goud, Den Haag, Europees kampioenschap 2015 Zilver, Londen, Champions Trophy 2014 Brons, Mendoza, Hockey World League 2013 Goud, San Miguel de Tucumán.

xan de waard

Xan de Waard is opgenomen in de definitieve hockeyselectie die gaat deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Renkumse hockeytopper, die via WMHC uit Wageningen de overstap maakte naar Kampong en momenteel uitkomt voor SCHC uit Bilthoven. Xan de Waard maakte begin 2013, op 18 jarige leeftijd, haar debuut in het Nederlandse team bij een interland tegen Australië tijdens een vriendschappelijk toernooi in Zuid-Afrika. De middenveldster speelde dat jaar ook mee tijdens de Hockey World League. Ze werd destijds door voormalig bondscoach Max Caldas in de definitieve selectie opgenomen en werd in 2014 meteen wereldkampioen met het Nederlands team tijdens het WK hockey in Den Haag.

xan de waard wereldkampioen

De Renkumnse hockeyster Xan de Waard (op archieffoto in het Renkums Beekdal, met haar gouden WK medaille behaald in 2014 in Den Haag) is opgenomen in de definitieve hockeyselectie die in Rio de Janeiro gaat deelnemen aan de Olympische Spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Terugkijkend zijn er waarschijnlijk veel meer sporters uit de gemeente Renkum naar Olympische spelen gegaan. Niet hier geboren, maar tijdelijk woonachtig. Ik denk dan aan onze meest succesvolle paralympische tennisser Esther Vergeer die een tijd in Renkum heeft gewoond. Stuur gerust voorbeelden in van sporters die we vergeten!

 

RIO 2016

We komen nu bij de groep van actieve sporters die in 2016 meedoen aan de Olympische Spelen, maar die niet zijn geboren in de gemeente Renkum. De tafeltennisster Li Jiao, zwemmer Ben Schwietert en de dressuurruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud.

Li Jiao (Qingdao 1973)

Li Jiao (Qingdao (China), 15 januari 1973) is een in China geboren tafeltennisspeelster die al haar gehele internationale (senioren)loopbaan uitkomt voor Nederland. Ze kreeg in 2004 een Nederlands paspoort en won in 2007 als derde Nederlandse ooit het Europese top 12-toernooi. Dat won ze opnieuw in zowel 2008, 2010 als 2011.

lijiao rion2016

Li Jiao werd in zowel 2007 als 2011 Europees kampioene enkelspel. In 2015 won ze goud op de eerste Europese Spelen. In RIO2016 is ze in het enkelspel uitgeschakeld in de 3de ronde. Ze speelt nog wel in het dubbel.

 

Ben Schwietert (Nijmegen 1997)

Dat Ben Schwietert een groot zwemtalent bleek te zijn, werd niet in Nederland opgemerkt. Dat gebeurde in China, waar hij negen jaar met zijn ouders woonde. ,,Wij zaten daar vanwege het werk van mijn vader. Daar ben ik gaan wedstrijdzwemmen en mijn trainer, mister Peng, zag in mij mogelijkheden. Hij vond dat ik me moest toeleggen op vlinder en borstcrawl. Toen wij terugkeerden naar Nederland, kwam de specialisatie op de 50, 100 en 200 meter vrij. Met mister Peng heb ik nog steeds contact. Welke taal wij dan spreken? Chinees, want hij spreekt geen Engels.”

benschwietert europees mixed

Ben Schwietert staat geheel rechts met een gouden medaille die hij in 2016 behaalde op het Europees Kampioenschap lange baan. Hij zwom in de 4x100m vrije slag gemengd.

Tijdens de Spelen in Rio de Janeiro was Ben actief bij de 4x200m vrije slag. Hij zwom alleen in de series en zorgde er daarmee voor dat het team nét als 8ste de finale kon bereiken. Daar werd zijn plek ingenomen door Sebastiaan Verschuren. Zijn ouders en zus wonen in Oosterbeek en Ben woont op kamers, we smokkelen een beetje want hij komt vaak thuis!

 

Edward Gal (Rheden 1970) en Hans Peter Minderhoud (Westkapelle 1973)

We nemen deze twee dressuurruiters samen op, omdat ze ook samenwonen én werken in wat nu het Glock Horse Performance Center heet in Oosterbeek. Aan de Van Borsselenweg is een omvangrijk complex gebouwd voor … paarden.

edward galEdward Gal behaalde in 2012 brons met het dressuurteam. Hij is ook actief op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

 

 

 

 

 

 

 

hanspeterminderhoudHans Peter Minderhoud behaalde in Peking in 2008 met de dressuurploeg de zilveren medaille. Hij is ook actief op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog veel werk te doen

De spelen van RIO2016 kunnen dadelijk afgelopen zijn, maar voor Heemkunde Renkum is er nog een fikse klus. We voelen ons verplicht om op zoek te blijven naar Olympische sporters die tijdens de Spelen in de gemeente Renkum woonden te gaan verzamelen. Help mee door een mail te sturen aan frans.beurskens@heemkunderenkum.nl.

De Gelderlander helpt ons door te wijzen op Karin de Lange die nu in Renkum woont en tijdens de Olympische spelen van Barcelona (1992 alweer) meeliep op de 200 meter en in de 4*100 meter estafette. In de kwartfinale sneuvelde ze met een zesde plaats, ondanks een persoonlijk record van 23,41. Op het estafettenummer was ze de derde loopster en werd ze met haar teamgenotes Karen van der Kooij, Jacqueline Poelman en Petra Huybrechtse in de voorrondes uitgeschakeld met een tijd van 43,91. vergelijken we dat met Daphne Schippers (21.88) dan zien we ook bij deze afstand hoe alles sneller is geworden. Onze laatste 4*100 meter liepen de dames in 42,04 seconden!

Overigens is nu al bekend dat Xan de Waard na RIO2016 aan kop gaat in onze Heemkunde Renkum Olympia Index. Ze haalt minimaal zilver en verdringt daarmee Piet de Zwarte na 40 jaar van zijn 1ste plek!

 

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.