Renkumse Molen “De Hoop” (1858) weer in bedrijf

De Renkumse molen, voorheen Molen Gebroeders Roosenboom is een in 1858 gebouwde windmolen en staat aan de Molenweg 53 in Renkum. De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met 2 koppel maalstenen. Tot 1942 werd er met de molen gemalen. De maalstenen zijn na de restauratie in 2013 17er (150 cm doorsnede) kunststenen. Het ene koppel heeft een zwaaischerpsel en het andere koppel een stralenscherpsel. Daarnaast is er een elektrisch aangedreven koppel. De molen gaat weer gebruikt worden voor het malen van graan.

Op 2 oktober 1910 werd door een windhoos het wiekenkruis met houten as en bovenwiel van de molen geslingerd. In 1924 werd de belt afgegraven, de molenromp vier meter verhoogd en een stelling aangebracht, die iets hoger dan de steenzolder zit. Via een lager gelegen schuurdak en een stellingtrap kon men op de stelling komen. Na de restauratie in 2013 moet men via twee aangepaste raamopeningen en enkele treden omhoog de stelling op.

Oorlogsschade

In 1944 heeft de molen door oorlogsgeweld in de Slag om Arnhem schade opgelopen en werd deze in 1945 onttakeld. Daarna werd de molen als opslagruimte gebruikt. Hiervoor werden stalen constructies in de molen gebouwd.

Restauratie

In 2013 is de molen gerestaureerd. Op 30 oktober 2013 is de 13.515 kg zware kap teruggeplaatst en zijn de roeden gestoken. De buitenroede heeft nummer 22 en de binnenroede nummer 21. De roeden zijn gemaakt door de firma Verdonkschot uit Wessem. De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 24 meter. De houten, met dakleer beklede kap van de molen is nu voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. De kap wordt gekruid met behulp van een kruilier.
De scharnierende Vlaamse vang bestaat uit vier vangstukken en is voorzien van een wipstok. Om het bovenwiel zit een ijzeren hoep waar de vangstukken op aangrijpen. De vangbalk is in de ezel opgehangen met een schuif.
De 4,30 m lange, gietijzeren bovenas met nummer 27 en gietjaar 2013 is gefabriceerd door ijzergieterij Geraedts. Het luiwerk is een sleepluiwerk.

Eigendom

1858 – eind 1800: Hendrik Hulshuizen
eind 1800 – 2010 : Gebr. Roosenboom en nazaten
2010 – heden: Dennis van der Wal

Video – Molenbouwer Adriaens over de restauratie van de Renkumse Molen

1 reactie op "Renkumse Molen “De Hoop” (1858) weer in bedrijf"

  1. marinus van zwam  29 april 2018 at 13:07

    Na de oorlog is ook de molen gerepareerd , ik heb zelf diverse keren zakken met graan op de kruiwagen naar de molen moeten lopen om het graan te malen tot meel o.a. tbv eigen gebruik maar ook als voer voor de varkens .

    Beantwoorden

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.