Donateur

Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum

De stichting heeft als doel het bestuderen van, en belangstelling wekken voor, de geschiedenis van de gemeente Renkum en haar zes dorpen. Tevens het beschermen en trachten te behouden van het culturele en monumentale erfgoed in de gemeente Renkum in de ruimste zin van het woord.

Zij doet dit onder andere door het verzamelen van voorwerpen, afbeeldingen en geschriften, het houden van lezingen en exposities, het organiseren van wandelingen en excursies en het uitgeven van het periodiek “Schoutambt en Heerlijkheid” (meer informatie hierover onder het kopje S&H).
Veelvuldig treedt de Stichting voor Heemkunde op als belangenbehartiger wanneer zij het gevoel heeft dat het culturele erfgoed binnen de gemeente bedreigd wordt, teneinde te voorkomen dat historische en monumentale elementen worden aangetast of voor eeuwig verdwijnen.

Zes dorpen in het groen

Langs de rivier de Rijn, aan de Veluwezoom, liggen “zes dorpen in het groen”. Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze vormen samen de gemeente Renkum, fraai gesitueerd in een door de ijstijden gevormd, gevarieerd, heuvelachtig landschap van bos, beken, heide, akkers en weiden. Deze omgeving werd in de negentiende eeuw ontdekt door welgestelden en tot in de 21e eeuw vastgelegd door bekende en minder bekende kunstenaars. Voorbeelden hiervan zijn Johannes Warnardus en Gerardus Albertus Bilders, Jacob, Willem en Mathijs Maris, Willem Roelofs, Maria Vos, Adriana Haanen, Jacob Cremer, Frederik Hendriks, Jan de Haas en Anton Mauve. Ook schrijvers van naam bezongen de lof van het schitterende landschap zoals Petrus de Genestet, Jacob van Lennep en Augusta de Wit. Spil in deze periode was Jan Kneppelhout die veel voor deze schrijvers en kunstenaars, maar ook voor de inwoners van Oosterbeek, heeft betekend.

Helaas vormde dit landschap in september 1944 het decor voor hevige gevechten tussen geallieerde luchtlandingstroepen en de Duitse bezetter. De schoonheid is echter behouden gebleven en is ook nu nog een trekpleister voor vele toeristen, die onze gemeente aandoen.

Donateur worden

Als donateur van de Stichting voor Heemkunde Renkum hebt u gratis toegang tot alle activiteiten van Heemkunde en ontvangt u vier keer per jaar het, in kleur uitgevoerde, kwartaalblad van de Stichting, Schoutambt en Heerlijkheid, met pakkende, fraai geïllustreerde,  historische artikelen. Daarnaast krijgt u, net als niet donateurs vele historische artikelen aangeboden op de website van de Stichting, www.heemkunderenkum.nl

U kunt donateur worden voor minimaal €19,50 per jaar voor één persoon of minimaal €27,50 per jaar voor twee personen.

Bij aanmelding geeft u de volgende informatie schriftelijk door:

Naam: …………………………………. (m/v): ………….
Straat: ………………………………………………………….
Postcode en Plaats: ……………………………………….
Telefoon: ………………………………………………………
Aantal personen dat donateur wordt: ………………..

Stuur uw opgave naar:
Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum
Houtsniplaan 48, 6865 XX Doorwerth.

Of E-mail deze gegevens naar de secretaris:  derodermouton@hetnet.nl