Ernst Wilhelm Schramm (1818-1879), Oosterbeek

De gefuseerde koren Kunst Veredelt en Oefening Baart Kunst in de tuin van de woning van Schramm in de Weverstraat. Schramm tweede rij, zesde van rechts, met baard.

De gefuseerde koren “Kunst Veredelt” (heren) en “Oefening Baart Kunst” (dames) in de tuin van de woning van Ernst W. Schramm in de Weverstraat. Schramm tweede rij, zesde van rechts, met baard.

De centrale spil in het muziekleven in Oosterbeek gedurende enige decennia van de negentiende eeuw was Ernst Wilhelm Schramm. Hij werd geboren in 1818 te Kleinschonberg (D). Op 7 januari 1849 huwt hij te Middelburg met Elisabeth Steven. In Oosterbeek woont hij aan de Weverstraat op de plek waar in later jaren het nog bestaande hoekhuis Weverstraat/Dam werd gebouwd.
Zijn buurvrouw is de Oosterbeekse schilderes Maria Vos die in 1856, komend uit Amsterdam, aanvankelijk in “de Eng”  (omgeving huidige Bildersweg en Van Deldenpad) een atelier had betrokken maar in 1863 een woning met twee ateliers deelde met haar vriendin Adriana Haanen.
Schramm gaf leiding aan het meisjeskoor van de kostschool “De Tafelberg” maar ook was hij dirigent van het mannenkoor “Kunst Veredelt” en het vrouwenkoor “”Oefening Baart Kunst”. Op 19 januari 1878 fuseren beide koren en poseren zij op een foto (zie afbeelding) met in hun midden de inmiddels uit Oosterbeek vertrokken Schramm. Daaraan ging een kwestie vooraf. Zijn vrouw Elisabeth Steven overlijdt op 19 juli 1875 in Oosterbeek. Op 7 oktober 1976 hertrouwt Schramm met de 20 jarige Oosterbeekse Aaltje van Raaij, 38 jaar jonger dan hij. Met het huwelijk wordt eveneens een voor het huwelijk geboren kind gewettigd. Op 15 augustus 1876  werd namelijk hun zoon Ernst Wilhelm geboren, een buitenechtelijk kind. Dit doet de naam van Schramm in Oosterbeek weinig goed en in het najaar van 1877 verhuist hij naar Hees bij Nijmegen. Daar wordt zijn zoon Johannes Albertus op 26 oktober 1877 geboren. Enige maanden voor zijn dood krijgt het echtpaar nog een dochter, Maria Alida Regina.
Enigszins verbitterd sterft Schramm 2 juli 1879 en wordt bijgezet in het graf van zijn eerste echtgenote op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg. (A 079)

Graf van E.W. Schramm op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg te Oosterbeek

Drie weken na zijn overlijden sterft ook Maria Alida Regina en ook zij wordt in het graf van haar vader en stiefmoeder bijgezet.

1 reactie op "Ernst Wilhelm Schramm (1818-1879), Oosterbeek"

1. Jan Kijlstra  1 november 2015 at 11:55

Zijn er ook composities van Schramm bekend?