Anna Henriëtta Wolterbeek (1834 – 1905)

Anna wordt 1 oktober 1834 in Amsterdam geboren als vierde kind van Robert Daniel Wolterbeek en Henrietta Maria Anna Meijer. Haar vader was o.a. directeur van De Nederlandse Bank. Al vroeg geeft zij blijk van kunstzinnige aanleg en volgt een opleiding tot kunstenares, vermoedelijk bij Pierre Louis Dubourcq (1815-1873). Deze was na een succesvolle carrière als schilder van vooral landschappen vanaf 1858 directeur van een verzekeringsmaatschappij en bevriend met de vader van Anna.

Een opleiding op een atelier was voor dames de enige mogelijkheid om schilderes te worden, daar zij pas vanaf 1861 werden toegelaten tot de tekenscholen. Toch was een kunstzinnige vorming een belangrijk aspect aan de opvoeding van meisjes van stand.

Dat haar kwaliteiten hoog werden ingeschat blijkt uit het lidmaatschap van de Academie dat, blijkens een getuigschrift in het archief van Heemkunde Renkum, haar in 1865 toeviel. Zij was daarmee een van de eerste vrouwelijke leden van deze Academie.

Op foto hierboven zien we leerlingen van Anna Wolterbeek in de oranjerie van huis Valkenburg, een plek die zij als atelier gebruikte. Haar vele Braziliaanse taferelen zijn in deze ruimte ontstaan.

Zo zijn van haar hand bekend een hoekje in een Braziliaans oerwoud en een gezelschap aan de oevers van een Braziliaanse rivier. Naar we mogen aannemen is zij echter nooit in Brazilië geweest.

Staand derde van links haar nichtje Petronella Anna Henrietta Maria (1868), dochter van haar broer Dirk Jacob, suikerplanter te Indië. Deze had daar een verhouding met de inlandse Djasmina bij wie hij twee kinderen kreeg, naast Anna, Dirk Jacob (1869). Na de dood in 1870 van hun vader liet Robert Daniel Wolterbeek de kinderen uit Indië overkomen naar Oosterbeek en brachten zij hun jeugd door op Valkenburg. Vanaf 1883 had Anna de zorg over hen. Deze foto is rond 1885 gemaakt.

Robert Daniel, Henrietta Maria Anna Meijer, Anna Henrietta Wolterbeek en Dirk Jacob jr. liggen met 9 andere Wolterbeeken begraven in een familiegraf op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg te Oosterbeek. Het huis Valkenburg werd in de jaren `70 van de twintigste eeuw gesloopt en het perceel, dat liep tot aan het landgoed de Lage Oorsprong, verkaveld.

Hieronder ook twee portretten van zussen van Anna Wolterbeek, door haar in pastel vastgelegd.

Marianne Antoinette Wolterbeek

Margaretha Johanna Christina Wolterbeek

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.