Jan Kneppelhout (1814-1885) koopt landgoed Hemelse Berg

In de 19de eeuw strijken vele schilders, schrijvers, dichters, wetenschappers en andere vooraanstaanden in Oosterbeek en omgeving neer. Zij worden aangetrokken door het schitterende landschap en de sfeer die deze plek uitstraalt. Onder hen is ook Jan Kneppelhout, literator en mecenas. Hij wordt een spil in de smeltkroes van talent die Oosterbeek voor korte of langere tijd aandoet. Om deze reden is hij ‘de rode draad’ van deze wandeling door de 19de eeuw.

Jan Kneppelhout studeert rechten te Leiden, maar rondt zijn opleiding niet af. Hij wordt vervolgens letterkundige, schrijft in het Frans en later in het Nederlands een aantal werken. Beroemd is hij onder meer om zijn humoristische en realistische – later ook wel moralistische – verhalen over het studentenleven. Als schrijver is hij ook bekend onder het pseudoniem Klikspaan.

In 1847 wordt Johannes Kneppelhout door aankoop (uit de nalatenschap van de in 1847 op de Hemelse Berg overleden Lucia Maria Robidé van der Aa- de Jongh) eigenaar van het landgoed de Hemelsche Berg in Oosterbeek. Met zijn echtgenote, Ursula van Braam, maakt hij het huis de Hemelsche Berg tot een plek waar vooraanstaande schrijvers, dichters, wetenschappers en kunstenaars samenkomen. In zijn Reisverhalen schrijft Kneppelhout dat “Voor geld alles gedaan te krijgen is.” Hij wil ouders steunen bij de opvoeding van hun talentvolle kinderen om zo aan jongeren de gelegenheid te geven om zich in de maatschappij een eervolle plaats te veroveren. In zijn latere leven onderneemt Jan Kneppelhout enige pogingen tot opvoeding in vriendschap en neemt een aantal protegés onder zijn hoede. Petrus de Génestet, Gerard Bilders en Jan de Graan kruisen ons pad.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.