Aantal inwoners Doorwerth en Renkum stijgt flink (1840)

Het grondgebied van de vroegere Gemeenten Doreweerth en Rencum heeft altijd meer mensen aangetrokken dan er feitelijk inwoners waren. Ze kwamen er werken in de papierfabrieken of op bezoek in de vele pensions en hotels. Soms waren ze zo weg van onze gemeente dat ze een mooie woning kochten of een schitterende buitenplaats lieten bouwen.
Op de afbeelding rechts staat Mr. Jacob van Lennep. Een bekend schrijver en dichter en een groot liefhebber van Oosterbeek en omgeving. Tijdens een wandeling op 25 augustus 1868 overleed hij plotseling. Hij ligt begraven op de begraafplaats Fangmanweg in Oosterbeek. Hij is één van de vele voorbeelden van regelmatige bezoekers uit de randstad die de plaatselijke hotel- en horeca -ondernemers graag verwelkomden.

Groei

Het aantal inwoners van de twee gemeenten Doorwerth en Renkum is sinds 1795 flink gegroeid. Van in totaal 1.390 “zielen” naar zo’n 31.500 inwoners nu. Daarbij is uiteraard ook een flinke groei in het aantal huizen waar te nemen. Op basis van de telling van 1840 hadden we in Renkum 360 huizen en in Doorwerth 43. Dus in totaal 403 huizen waarin overigens 478 “huisgezinnen” woonden. In 2014 hebben we het over ongeveer 14.030 huishoudens.

We zijn in enkele eeuwen dus van ruim 6 mensen per huis gedaald naar 2,2 mensen gemiddeld.

Huishoudens 2014

Volkstelling 1840

Overzicht van enkele gemeenten in de Provincie Gelderland. De gegevens zijn online allemaal te vinden. Klik op de tabel voor de toegang tot www.volkstellingen.nl

De volkstelling van 1840 geeft naast cijfers over mannen en vrouwen ook een indruk van het aantal gelovigen in de twee gemeenten. Daarbij was er toen een onderscheid tussen: Protestanten, Roooms-Katholieken, Israëlieten en andere gezindten. Er waren toen ruim 3 maal zoveel Protestanten als Rooms-Katholieken in de gemeente Renkum (8 Israëlieten!) en in Doorwerth liefst 9 maal zoveel.


Geboorten, huwelijk en overlijden

Veel informatie over dopen, huwelijken en overlijden is terug te vinden in het Gelders archief, maar ook al vaak online. Klik op de afbeelding van het doopregister van Oosterbeek en zie een hele lijst van gescande bladzijden met gegevens.


“Volkstelling 1930”

Bij de volkstelling van 1840 waren er nog 3 maal zoveel protestanten in Renkum en 9 maal zoveel in Doorwerth. In de telling van 1930 is men veel preciezer te werk gegaan. Waarschijnlijk is er over het geheel niet veel veranderd. De Gemeente Doorwerth is namelijk in 1923 opgegaan in de grotere gemeente Renkum en de verhouding is nog een beetje gegroeid.

Het onderscheid in zoveel verschillende “bloedgroepen” bij de Protestanten is voor ondergetekende (Katholiek in zijn jeugd) opzienbarend, maar misschien nog wel meer het feit dat de Overheid dit überhaupt heeft geïnventariseerd. Let op dat er in 1930 23 Israëlieten zijn geteld.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.