Landgoed Mariëndaal

Landgoed Mariëndaal

Landgoed Mariendaal

Een eeuwenlange geschiedenis

Arnhem – Oosterbeek – Gelders Landschap (2014)

Landgoed Mariëndaal is onderdeel van Mariënborn. Mariënborn is een landgoederencomplex dat bestaat uit Lichtenbeek, Warnsborn, Hoog Erf, Westerheide en Boschveld. Het complex vormt een aaneengesloten bos- en parklandschap en is gelegen ten noordwesten van Arnhem. Het complex is Natura 2000- en E.H.S.-gebied en heeft een beschermde status als beschermde buitenplaats (Rijksmonument).

Landgoed Mariëndaal ligt op de zuidhelling van de Veluwezoom. Het landgoed is omsloten door Oosterbeek in het westen, Arnhem in het oosten en de Schelmseweg in het noorden. Het gehele gebied telt ca. 140 hectare en wordt gekenmerkt door golvende akkers en weiden, bossen en lanen. Het park wordt in noord-zuidrichting doorsneden door de Middellaan.

In het westelijk deel van het landgoed vindt men het hoofdhuis met bijgebouwen (oranjerie, portierswoning, tuinmanswoning) en een nabijgelegen ijskelder. In de noorden zuidoosthoek zijn twee monumentale boerderijen aanwezig. Rondom het hoofdhuis is sprake van een tuin- of parkaanleg.

Verschillende cultuurhistorische elementen zijn nog herkenbaar in het landschap. De bekendste is de Groene Bedstee (beukenberceau). De Slijpbeek of Klingelbeek is een spreng en ontspringt op Mariëndaal. De beek mondt vervolgens uit in de Nederrijn.

De grens tussen de gemeenten Arnhem en Renkum loopt over de Middellaan van het landgoed. Vroeger was de Slijpbeek de gemeentegrens van Renkum en Arnhem. In 1944 is deze grens verlegd naar de Middellaan.

[dt_gap height=”30″]

[dt_gap height=”30″]

Geschiedenis

Een indeling van de geschiedenis van het Landgoed en de directe omgeving start al in de Steentijd en gaat via de Romeinen stap voor stap richting onze tijd.

Belangrijk waren het Klooster Mariëndaal in de periode 1392 – 1580 en de Families Brantsen en van Eck. Vanaf 1936 is het landgoed in bezit van Gelders landschap.

Rijksmonumenten

Op het landgoed zijn diverse Rijksmonumenten terug te vinden. Hierna worden ze allemaal gepresenteerd.

Kijk ook eens op het internet…

Geert Grote

Mechteld van Gelre

Molen ‘de Hes’

Reformatie

Reformatie

Reformatie

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.