Gerard Bilders in museale collecties

Gerard Bilders werd geboren in Utrecht. Hij kreeg zijn eerste tekenlessen van zijn vader, de landschapschilder Johannes Bilders. Een groot deel van Gerards jeugd woonde het gezin in Oosterbeek bij Arnhem, een landelijk dorp dat later een belangrijke ontmoetingsplaats werd voor schilders. Al vanaf het begin van zijn loopbaan richtte Bilders zich op de weergave van het landschap. In 1857 verhuisde hij naar Den Haag, waar hij in het Mauritshuis de veeschilderijen van Paulus Potter kopieerde. Ook verbleef hij enige tijd in Zwitserland, als leerling van de landschap- en dierenschilder Charles Humbert.

Gerard Bilders

Landschapsschilder

’s Zomers trok Bilders vaak naar Oosterbeek, om er buiten te schilderen met bevriende kunstenaars zoals Anton Mauve en Paul Gabriël. Deze schilders van de Haagse School probeerden de sfeer van het landschap vast te leggen, net als de Franse schilders van de School van Barbizon die zij bewonderden. Bilders overleed op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.

Fraaie voorbeelden van zijn werken bevinden zich, o.a., in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Museum Arnhem en Museum Veluwezoom Doorwerth.

“Zittende man aan tafel
1848-1865 – Potlood”

“Koeien bij een plas
1860-1865 olieverf op doek”

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.