Onze Lieve Vrouweklooster, Renkum, 1405-1710

Kaart van Renkum met Beekdal en klooster. Collectie Gelders Archief Arnhem. Cartograaf Nicolaes van Geelkercken (1585- 1656)

Kaart van Renkum met Beekdal en klooster.
Collectie Gelders Archief Arnhem.
Cartograaf Nicolaes van Geelkercken (1585- 1656)

Op de plek van het latere klooster stond oorspronkelijk een kapel waarin het Mariabeeld getoond werd. Deze kapel met het Mariabeeld werd een druk bezocht bedevaartsoord. Het beeldje ‘Onze Lieve Vrouw van Renkum’ is nog steeds te zien in de rooms katholieke kerk in Renkum.
Bij de kapel liet Hertog Reinald IV van Gelderland in 1405 het Renkumse Onze Lieve Vrouweklooster (of St. Maria klooster) bouwen. Hij schonk het klooster van de Augustijner orde diverse goederen, ondermeer de omliggende uiterwaarden en de Jufferswaard.
In de tweede helft van de 15e eeuw kocht het klooster veel grond aan, in de wijde maar ook in de directe omgeving, waaronder bezittingen in het Renkums beekdal.
Het kloosterbezit besloeg ruim 400 hectaren en men sprak van een rijk en ruim “juffrouwenclooster”.
Na de Reformatie in 1580 verviel het klooster met zijn bezittingen aan de Gelderse overheid. De overgebleven nonnen weken uit naar “het Convent” in Wageningen. In 1585 werd het klooster deels verwoest. In 1590 ging Renkum officieel overop het protestantisme. Vermoedelijk zijn de bouwvallen van het klooster rond 1710 gesloopt.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.