Grafmonument Jacob van Lennep, Oude Begraafplaats Fangmanweg, Oosterbeek

Grafmonument op het graf van Jacob van Lennep.

Grafmonument op het graf van Jacob van Lennep.

Grafmonument met hekwerk van de schrijver, dichter en staatsman Jacob van Lennep (1802-1868), vervaardigd door de beeldhouwer Johan Theodor Stracké (1817-1891) afkomstig uit Rotterdam die zich in later jaren in Arnhem vestigde. Het grafmonument is gelegen op de in 1855-1856 aangelegde Oude Begraafplaats Fangmanweg, naast het gietijzeren grafmonument van mr. Jan van ‘s-Gravenweert. De oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige en sinds 1842 in Nederland gevestigde familie Stracké bracht meerdere beeldhouwers voort. Het grafmonument is tot stand gekomen in een periode in de negentiende eeuw dat er nog nauwelijks sprake was van toepassing van beeldhouwwerk op grafmonumenten.

Omschrijving

Het op het westen georiënteerde grafmonument wordt omgeven door een rechthoekige, aan de voorzijde halfrond afgesloten bakstenen plint waarop een giet- en smeedijzeren spijlenhek waarin een draaihekje is opgenomen. Binnen deze omheining bevindt zich een monumentale beuk waarvoor het graf gelegen is. Het graf bestaat uit een hardstenen grafplaat waarachter een hardstenen stèle is opgesteld. Deze stèle is samengesteld uit een voet, geprofileerde sokkel en blokvormige romp met aan de voor- en achterzijde platen met teksten en aan de korte zijden platen met reliëfs en tenslotte een halfrond afgesloten bekronend blok dat aan de voorzijde voorzien is van een in een ronde nis aangebrachte, in wit marmer uitgevoerde, buste van Jacob van Lennep waaronder een witmarmeren stervende zwaan. De plaat op de voorzijde van de romp vermeldt de volgende tekst: Jacob van Lennep. De plaat op de achterzijde heeft het volgende opschrift: “Geb. 24 Maart 1802 / Overleden 25 Augustus 1868”. Het reliëf aan de linkerzijde is voorzien van afbeeldingen van o.a. een omgevallen zuil, vlinder en passer. Aan de rechterzijde bevindt zich een reliëf met een afbeelding van een lier tegen een achtergrond van laurier, doorsneden door een banderol met de opschriften Vondel en Bilderdijk. De lier symboliseert één van de negen muzen, Erato, muze van de lyriek en liefdespoëzie. Het graf met hekwerk is in 2007 gerestaureerd.

Waardering

-Van architectuur- en kunsthistorische waarde als voorbeeld van een waardig doch bescheiden grafmonument voor een lid van de aristocratie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het grafmonument is van belang voor de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in Nederland in de negentiende eeuw. Deze kreeg in de tweede helft van de negentiende eeuw een nieuwe impuls door de komst van meerdere Vlaamse en Duitse beeldhouwers naar Nederland i.c. de familie Stracké. Het grafmonument is van belang voor het oeuvre van Johan Theodor Stracké. Uit de jaren voor 1875 worden weinig van beeldhouwwerk voorziene grafmonumenten aangetroffen, als zodanig bezit het grafmonumenten van Jacob van Lennep een zekere zeldzaamheidswaarde.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de Oude Begraafplaats Fangmanweg in Oosterbeek.

-Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de staatsman, schrijver en dichter Jacob van Lennep. Tevens van belang als uitdrukking van de funeraire cultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

 

2 reacties op "Grafmonument Jacob van Lennep, Oude Begraafplaats Fangmanweg, Oosterbeek"

 1. Dick Welsink  3 augustus 2018 at 19:50

  In de eerste regel van de tekst staat: “in de jaren 1858-1860 vervaardigd”. Dat is tien jaar vóór het overlijden van Van Lennep! Bij mijn weten is het monument in 1869 aan de familie Van Lennep overgedragen, het zal dus in 1868-1869 gemaakt zijn.

  Beantwoorden
  • Heemkunde Renkum  4 augustus 2018 at 20:22

   Met dank voor uw reactie. De tekst is afkomstig van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in het kader van de beschrijving van de Rijksmonumenten in de gemeente Renkum.
   De aanpassing van de tekst vond plaats met open lating van het jaar van vervaardiging. Het monument werd geplaatst in 1869.

   Beantwoorden

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.