Oosterbeek – Steynweg

Marthinus Theunis Steyn.

De Steijnweg wordt in Oosterbeek geschreven met een “IJ” in plaats van de gewenste ” Y”.

Marthinus Theunis Steyn (1857-1916)  volgde het gymnasium te Deventer en studeerde daarna rechten in Leiden en Londen. Terug in de Oranje Vrijstaat vestigde hij zich als advocaat in Bloemfontein en werd in 1889 benoemd tot procureur-generaal aan het hooggerechtshof van de Oranje Vrijstaat en daarna als rechter. Hij won de presidentsverkiezing in 1896 en werd daarmee de zesde en naar later bleek de laatste president van de Oranje Vrijstaat. Hij zou deze functie tot 1902 bekleden.  Aan de vooravond van de Tweede Boerenoorlog, sloot Steyn een bondgenootschap met Transvaal om samen tegen het Britse rijk op te trekken. Toen de Britten Bloemfontein innamen, vluchtte Steyn met zijn regering en speelde een sleutelrol bij het voortdurende verzet van de Boeren en hun guerrilla-acties. Steyn werd beschouwd als een van de meest onverzettelijke leiders van de Boeren. In juli 1902 vertrok hij naar Europa, waar hij tot 1904 zou blijven. Nadat hij een eed van trouw aan de Britse kroon had afgelegd keerde hij terug naar Zuid-Afrika. Steyn stierf op 28 november 1916 tijdens een toespraak voor een vrouwenvereniging in Bloemfontein. In Deventer werd  in 1922 een standbeeld voor Marthinus Steyn opgericht.

Op de plek van de huidige Nassauweg 3a-7 stonden tot 1968 deze huisjes. Op de achtergrond de villa op Utrechtseweg 181.

Op de plek van de huidige Nassauflat, Steijnweg 3a-7, stonden tot 1968 deze huisjes. Op de achtergrond “Villa Eureka” op Utrechtseweg 181.

De Steynweg te Oosterbeek

De Steijnweg te Oosterbeek met de panden op nummer 3 t/m 11, en dat op de hoek met De la Reijweg (nummer 1). Foto rond 1960

De tabakswinkel van J.H.Gademan aan de Steynweg 10, op de hoek van de Nassaulaan.

De tabakswinkel van J.H. Gademan aan de Steijnweg 10, op de hoek van de Nassaulaan, nabij De la Reijweg.

Op het adres Steijnweg 22, op de noordhoek van de Transvaalstraat, bevond zich vanaf 1900 pension “Boschlust”, geëxploiteerd door J. K. Langelaar. In 1905 was het een herstellingsoord voor minderbedeelde mannen, dat werd geleid werd door J.C. Coenen. In die tijd heette de Steijnweg nog Nieuwe Stationsweg.

Pension "Boschzicht" Steijnweg 22.

Pension “Boschzicht” Steijnweg 22. Pension Boschlust werd in 1900 geëxploiteerd door J. Langelaar

Het herstellingsoord "Boschrust".

Het herstellingsoord voor minderbedeelde mannen “Boschlust”. In 1905 werd het een herstellingsoord voor minderbedeelde mannen geleid door J.C. Coenen.

Het huis op Steynweg, hoek Paul Krugerweg.

Het huis dat op de Steynweg 27, hoek Paul Krugerweg stond.

Kaas- en vleeshandel S. v.d. Meer, op de noordoostelijke hoek met de Paul Krugerstraat. Foto uit 1940.

Het pand op de noord-oosthoek van de Steijnweg/ Paul Krugerstraat in beter tijden. Kaas- en vleeshandel S. v.d. Meer was er gevestigd. Foto uit 1940.

En nog een gerenommeerde middenstander die de wijk bediende.

Het pand van de kruidenier Pesch aan de Steynweg 31, in 1952

Het pand van de kruidenier J. W. G. Pesch aan de Steynweg 31, in 1948. Links daarvan het eveneens nog bestaande nummer 33 waar in de jaren `40 de timmerman G. H. van Berg woonde.

Optocht t.g.v. Koninginnedag 31-augustus 1937. Rechts het huis op Steijnweg 43 met links daarvan nummer 45. Naast de pony Jurriaan van Ommeren die een bakkerij had aan de Grintweg. Op de wagen, in bruidsjurk, zijn zus Dina van Ommeren.

Steynweg op de hoek van de Joubertweg.

Steynweg op de hoek van de Joubertweg., met rechts de winkel op Joubertweg 43. Links daarvan Steynweg 49

2 reacties op "Oosterbeek – Steynweg"

1. Ellie van Ommeren  10 december 2014 at 20:33

Een toevoeging van de foto Oosterbeek Steijnweg : optocht t.g.v. Koninginnedag 31 augustus 1937 op de Steijnweg
    Voor de ponywagen loopt mijn vader Jurriaan van Ommeren, bakker en had zijn bakkerij en winkel aan de Grintweg. In de ponywagen zijn zus Dina met bruidsjurk aan.
    Met vriendelijke groet,
    Ellie.

2. wietze landman  24 oktober 2015 at 22:11

Op de hoek van de Joubertweg en de Steijnweg (foto hierboven) stond sigarenmagazijn PADANG.
    Ik liep daar vrijwel iedere dag langs als bewoner (kind) van de Karel van Gelderlaan 20 sinds 1948.