Oosterbeek – Sonnenberglaan

Na in 1881 het landgoed gekocht te hebben liet J.R. Wellenberg er in 1883 een kasteel op bouwen dat tot 1952 het landschap sierde.

Na in 1881 het landgoed gekocht te hebben liet J.R. Wellenbergh er in 1883 een “kasteel” op bouwen dat tot 1952 het landschap sierde.

Huis "Sonnenberg" vanaf de Sonnenberglaan, uit het oosten, gezien.

Huis “Sonnenberg” vanaf de Sonnenberglaan, uit het noorden, gezien.

 

De Sonnenberg wordt al in 1428 genoemd als “een hegge holts gelegen in Hillenbossche”. Hendrik van Wijhe was toen eigenaar. Het laatst bekende huis werd 1883 door J.R. Wellenberg gebouwd. Een indrukwekkend herenhuis met verscheidene torentjes en decoratieve uitbouwsels.

De westzijde van huis "Sonnenberg" met links de duiventoren, die enige tijd ook als belvedère werd gebruikt.

De westzijde van huis “Sonnenberg” met links de  belvedère.

Aan de oostzijde van het huis was, nabij de huidige Hartensteinlaan, een Aeolusharp of windharp geplaatst door J.R. Wellenberg. Het betrof een houten constructie met daar overheen gespannen snaren. Bij wind  werden de snaren in trilling gebracht zodat een geluid hoorbaar werd. De windharp was geplaatst op een rotspartij die kon worden beklommen.

De aeolusharp van de "Sonnenberg". Foto rond 1900.

De aeolusharp van de “Sonnenberg”. Foto rond 1900.

 

Het graf van J.R. Wellenberg, zijn vrouw en een jong gestorven kind aan de oostzijde van het landgoed. In 1905 werden zij overgebracht naar de Begraafplaats Zuid aan de Van Limburg Stirumweg te Oosterbeek.

Het graf van J.R. Wellenbergh, zijn vrouw en enige jong gestorven kleinkinderen aan de oostzijde van het landgoed. In 1905 werden zij overgebracht naar de Begraafplaats Zuid aan de Van Limburg Stirumweg te Oosterbeek.

Wellenbergh werd begraven op het eigen kerkhofje van Sonnenberg,  vlakbij de plek waar nu “Residence Hillenbos” zich bevindt.  Zijn grafmonument, dat van de oude bouwwerken ( waaronder een Eolusharp en een berceau met doolhof) nog het langst stand heeft weten te houden, had toen allang het veld moeten ruimen. Na Wellenbergh’s dood is het bezit enige malen van eigenaar verwisseld. Achtereenvolgens waren J.U.P.P Deden, H.H.C. Castendijk (bouwer van de Ommershof aan de Graaf van Rechterenweg), Th. E.J. baron van der Felz, de schoondochter van de Duitse staalmagnaat August Thyssen, Amelie Thyssen- Zur Helle, en de Bataafse Grondbezit Maatschappij Rotterdam eigenaren. Van deze onderneming nam de gemeente Renkum in 1951 het landgoed over voor fl. 236.000,-.

De linker torenspits van de Sonnenberg stort bij de sloop in 1952 ter aarde.

De linker torenspits van de Sonnenberg stort bij de sloop in 1952 ter aarde.

De ingang van de Sonnenberglaan bij de Utrechtseweg. Niet zichtbaar, rechts, de portierswoning.

De ingang van de Sonnenberglaan bij de Utrechtseweg. Niet zichtbaar, rechts, de portierswoning.

 

De door J.F.M. Goossens gevonden gevelsteen van het huis "Sonnenbergh". Gevonden in de slotgracht van het verwoeste kasteel Doorwerth. Het opschrift luidt: "God-si-mijn-Well-Son-en-Borg".

De door J.F.M. Goossens, bewoner van het huis Sonnenberglaan 1, gevonden gevelsteen van het huis “Sonnenberg”. Gevonden in de slotgracht van het verwoeste kasteel Doorwerth. Het opschrift luidt: “God-si-mijn-Son-en-Borg”

 

Sonnenberglaan 5

Sonnenberglaan 5

De Sonnenberglaan in 1994

De Sonnenberglaan in 1994

 

Een kavel langs de Utrechtseweg, waartoe ook het huis behoorde, werd door de gemeente verkocht aan de Nederlandse Onderwijzersvereniging (NOV) (1951),welke het huis liet slopen en een rusthuis voor gepensioneerde onderwijzers deed verrijzen.

Het N.O.H. tehuis. Geheel rechts zichtbaar een van de "aanleunwoningen" die onderdeel waren van het tehuis.

Het N.O.H. tehuis. Geheel rechts zichtbaar een van de “aanleunwoningen” die onderdeel waren van het tehuis.

2 reacties op "Oosterbeek – Sonnenberglaan"

 1. Frits van Werven  8 oktober 2016 at 16:50

  Sinds kort heb ik in bruikleen, met het doel de herkomst te onderzoeken, foto’s van ‘kasteel’ De Sonnenberg. Deels van Bruining hofphotogtaaf Arnhem, deels van photografie Artistique G.Stoltenberg
  Arnhem. Het betreft foto’s van gebouwen en van personen, familie voor het huis en in de tuin en van personeelsleden met honden. Datering omstreeks 1900. Wellicht interessant om nader te bekijken.
  Hoor graag van u.
  Vriendelijke groet,
  Frits van Werven
  Bernadottelaan 5,
  6865 BK Doorwerth
  0317318129

  Beantwoorden
 2. Frits  22 november 2016 at 16:16

  Waar kan ik de foto’s op de site van Heemkunde vinden?

  Beantwoorden

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.