Oosterbeek – Paasberg

Een naam die vermoedelijk lang geleden is ontstaan. Een mogelijke verklaring wordt hier genoemd. Het zou gaan om een plek waar paasvuren werden gestookt.  Het aansteken van een paasvuur is een oud gebruik waarvan verondersteld wordt dat het een voorchristelijke oorsprong heeft.  Het paasvuur wordt in verband gebracht met Ostara, een Germaanse lentegodin. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen. Bij een aantal Paasbergen blijkt het te gaan om een prehistorische grafheuvel, grafheuvels die in de omgeving van de Zuid- Veluwe veel voorkomen.
De Paasbergschool is sinds 29 augustus 1881 in deze straat gevestigd.

Gele Rijders passeren Garage De Pietersberg ook wel garage Sukkel. De garage werd in 1921 door Wijnand Sukkel opgericht. Rechts daarvan drie panden die in 1956 en 1967 gaandeweg werden afgebroken en vervangen door de huidige nieuwbouw op de nummers 6,8, en 10.

De garage van W. Sukkel aan de Paasberg 2.

Het pand van kruidenier en slijter Berend de Geest op de Paasberg nabij de Pietersbergseweg. Bernhard de Geest, en Diederike Hermeina de Geest- Karel met dochter Charlotte Sophia, zoon Berhard jr. en de schoonmoeder van De geest,Charlottha Sophia Karel- Rothuizen voor de ingang van de winkel, Paasberg 3-5. Vanaf 1925 zette Bernhard de Geest jr. en zijn vrouw Hendrika Cornelia Kok de zaak voort, links van garage Sukkel, op de kop van de Paasberg aan de Pietersbergseweg.

Paasberg 3

Paasberg 3/5 werd gebouwd in 1895 en huisvest nu nog steeds de nummers Paasberg 3 en 5. De voorgevel heeft aanzienlijke wijziging ondergaan sinds de tijd van De Geest.

De panden op Paasberg 6, 8 en 10 werden in respec. 1967 en in 1956 vervangen door de nieuwbouw die men er nu aantreft.

Paasberg 8

Het verloren gegaan pand opPaasberg 8 met een deel van het oorspronkelijke huis op nummer 10.

Pension Keerweer op de Paasberg, nabij de hoek met de Keerweer.

Een erepoort op de hoek van de Paasberg met de Keerweer.Rechts nog net zichtbaar pension "De Paaschberg".

Een erepoort op de hoek van de Paasberg met de Keerweer. Rechts nog net zichtbaar pension “De Paaschberg”.

Het woonhuis van meester Voorink, gelegen aan de noordzijde naast de school.

De ligging van de dienstwoning blijkt uit een luchtfoto uit 1929.

Op deze foto zien we de dienstwoning van Voorink links van de school aan de Paasberg.

De Paasbergschool rond 1905.

De Paasbergschool in 1906 met enige leerlingen en onderwijzend personeel. Voor de ingang, met bolhoed, Jan Voorink.

De Paasbergschool in 1906 met enige leerlingen en onderwijzend personeel. Voor de ingang, met bolhoed, Jan Voorink (z.a.).

paasbergseweg

De plekken van de bebouwing aan de Paasberg op een detail van een oude wandelkaart. Rechtsonder huis “Overzicht van Mathijs Sanders met de ingang aan de Pietersbergseweg. Links daarvan hotel de Tafelberg met de noordelijk gelegen dependance (z.a.)

De nieuwbouw van de Paasbergschool rond 1974.

De sloop van de tweede Paasbergschool.

De sloop van de tweede Paasbergschool in september 1979.

Op de zuidhoek van de T-splitsing Keerweer/Paasberg ( Paasberg 18) had de steenhouwer Hermanus Wilhelmus van Heek (1889-1950) zijn bedrijf. Hij kwam in 1916 in het bedrijf van zijn vader dat aanvankelijk gevestigd was op de Toulon van der Koogweg, hoek Vredeberg, rechts naast het pand van de bakker Heuterman.

De ingang van steenhouwerij Van Heek aan de Van Toulon van der Koogweg (naast bakkerij Heuterman). Rechts Herman van Heek Sr. (overleden in 1916), links zijn zoon Herman (24-03-1889 / 12-09-1950), die vanaf 1918 het bedrijf voortzette aan de Paasberg hoek Keerweer

De ingang van steenhouwerij Van Heek aan de Van Toulon van der Koogweg. Rechts Herman van Heek Sr. met links zijn zoon Herman (1889 -1950), die vanaf 1918 het bedrijf voortzette aan de Paasberg hoek Keerweer

In 1918, twee jaar na de dood van zijn vader Hermanus van Heek sr., werd de steenhouwerij door Herman van Heek jr. verplaatst naar de Keerweer, hoek Paasberg.
Hij vervaardigde o.a. de gedenksteen in de pergola op de Hemelse Berg nabij de eendjesvijver.

Het huis van de steenhouwer en begrafenisondernemer Hermanus van Heek op Paasberg 22.

Het huis van de steenhouwer en begrafenisondernemer Hermanus van Heek op Paasberg 18.

Achter het woonhuis op Paasberg 18 bevond zich de werkplaats van steenhouwerij Van Heek. In de deuropening Herman van Heek jr.

Ten zuiden van het pand Paasberg 18 bevind zich nog steeds, in sterk veranderd voorkomen, een zeer bijzondere boerderij die in 1772 werd gebouwd.
Op onderstaande fot treffen we in het midden Nicolaas Paulus Leonardus Verhoef met links van hem zijn echtgenote Cornelia Versteeg. Rechts staat hun dan 20-jarige zoon Gijs Verhoef. De foto is van rond 1908.

De Oosterbeekse schilder Herman Romijn aan het werk in de tuin van Paasberg 17, huis van de timmerman Joh. van Delden (1935). Op de achtergrond een villa aan de Pietersbergseweg.

Paasberg 22.

Paasberg 22 rond 1908.

2 reacties op "Oosterbeek – Paasberg"

1. Ilonka Colstee  1 september 2018 at 14:36

Hebben jullie ook foto’s van het huidige Paasberg 21. Was vroeger een bakker heb Ik begrepen.
    Ik zou ze graag digitaal ontvangen.

2. Wim van Zanten  27 oktober 2018 at 13:43

De steenhouwerij van Van Heek lag aan de Keerweer