Oosterbeek – Nassaulaan

De Nassaulaan in 1983

De noordzijde van de Nassaulaan in 1983. Rechts vooraan nummer 19, daarachter 21, 23 gevolgd door de twee onder een kap op 25/27. We kijken in westwaarts in de richting van de Oranjeweg

Net als de nabij gelegen Oranjeweg probeert  men door deze naamgeving de binding met het koningshuis inhoud te geven. Deze laan genoemd naar het Hertogdom Nassau in het huidige Duitsland.Het huis Nassau is het geslacht dat heerste over het graafschap (later hertogdom) Nassau in Duitsland en dat in 1985 in mannelijke lijn uitstierf. De vrouwelijke takken Oranje-Nassau en Nassau-Weilburg zijn de regerende vorstenhuizen van Nederland en Luxemburg. Wel bestaan er nog bastaardtakken van het geslacht in mannelijke lijn.
Het geslacht (huis) Nassau wordt genoemd naar de burcht Nassau aan de Lahn, een zijtak van de Rijn, die ten noorden van het Taunusgebergte loopt. De Lahn mondt iets ten zuiden van Koblenz uit in de Rijn. Circa vijftien kilometer stroomopwaarts, naar het oosten, ligt het plaatsje Nassau. Op die plek werd de burcht omstreeks 1120 gebouwd door de familie van Laurenburg. Walram van Laurenburg (circa 1146 – 1 februari 1198) was de eerste graaf van Nassau.
Het hertogdom trad in 1815 toe tot de Duitse Bond. Op 31 mei van dat jaar, op het Congres van Wenen werd een verdrag met het koninkrijk Pruisen gesloten, waarin Nassau enige gebieden afstond in ruil voor het voorheen aan Oranje-Nassau toebehorende Dietz, Hadamar, Dillenburg en Beilstein.

Nassaulaan met kruising Steijnweg

Nassaulaan met kruising Steijnweg

nassaulaan 26 ()

Nummer 26, op de zuidzijde van de Nassaulaan

 

 

Nassaulaan 38 nabij de hoek met de Oranjeweg.

Nassaulaan 38 nabij de hoek met de Oranjeweg.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.