Oosterbeek – Kneppelhoutweg

Holleweg later Kneppelhoutweg genoemd rond 1905. Links de afslag naar de Hoofdlaan.

Het echtpaar Kneppelhout-van Braam bewoonde jarenlang het landgoed “de Hemelse Berg” en heeft veel gedaan voor de kunstenaarswereld en bevolking van Oosterbeek. Johannes Kneppelhout werd in 1814 in Leiden geboren en trouwde in 1845 met Ursula Martha van Braam, zijn achternicht en dochter van de burgemeester van Hattem. Zij kochten in 1848 de Hemelse Berg (z.a.) voor f 125.000,-(z.a.) en lieten in 1858 een derde huis Hemelse Berg bouwen.  Het echtpaar Kneppelhout beperkte haar activiteit niet tot de belangrijke verfraaiing van hun landgoed, dat een centrum werd voor schilders, dichters en musici. Zij lieten in 1869 in Oosterbeek de Concertzaal, gelegen aan de Natte Steeg (thans Rozensteeg) voor hun protegée Jan de Graan bouwen. Johannes Kneppelhout bekostigde de studie van meerdere jonge mensen en werd als schrijver bekend door de werken welke hij onder het pseudoniem Klikspaan schreef (o.a. “Studenten typen” en “Studentenleven”).
Hij overleed 8 november 1885. Zijn weduwe heeft tot haar overlijden (18 mei 1919) “de Hemelse Berg” bewoond. Beiden werden begraven op de oude begraafplaats te Katwijk, vrijwel naast het graf van de dichter Elias Annes Borger.

Hetzelfde pand als bovenstaand nu in de jaren`80. Inmiddels is het verdwenen en vervangen door nieuwbouw.

Kneppelhoutweg nabij de Hoofdlaan (links) met links de voormalige kostschool voor Jonge Heren het Hemeldal, gesticht door Lucia Kallenberg van den Bosch in 1826, na het overlijden van haar eerste echtgenoot. In later jaren pension.

Ook aan de Kneppelhoutweg hebben een aantal pensions gestaan die door de bosrijke omgeving zeer in trek waren. We laten er enige zien.

Het pension van de familie Gerritsen op de Kneppelhoutweg. Daarachter pension "Heuvelrust"

Het pension van B.N. Gerritsen, schilder van beroep die als pensionhouder een profijtelijke bijverdienste had. Daarachter pension “Heuvelrust”, het huidige “Rustheuvel”.

Pension Heuvelrust in de voormalige rentmeesterwoning van de Hemelse berg, nu Rustheuvel geheten.

De voormalige kostschool voor Jonge Heren, "Hemeldal" werd in later tijd het pension "Het Hemeldal"

De voormalige kostschool voor Jonge Heren, ” t Hemeldal” werd in later tijd het pension.

Het pension "Vijverzicht", onderaan de Kneppelhoutweg.

Het pension “Vijverzicht”, onderaan de Kneppelhoutweg.

Aan de Kneppelhoutweg, op een perceel ten noorden van het Rozenpad, heeft van rond 1930 tot 1944 een kleine lagere school van de Oosterbeeksche Schoolvereniging gestaan, naar een ontwerp uit februari 1927. Het gebouw telde een viertal lokalen met aan de zuidzijde een grote hal, op onderstaande foto achter de vlaggenmast, waarin tevens een, open in de ruimte, tijdelijk gymnastieklokaal was ondergebracht. Op de eerste verdieping lag een handenarbeidlokaal, op onderstaande foto bij de schoorsteen.

De Christelijke ULO school aan de Kneppelhoutweg.

1 reactie op "Oosterbeek – Kneppelhoutweg"

1. Wim van Zanten  27 oktober 2018 at 13:17

Het is niet de Christelijke ULO maar de Openbare ULO.
    Deze school was oorspronkelijk een lagere school.