Oosterbeek – Kerkpad

Het Kerkpad bij de Oude Kerk. Rechts het "Rose Huis". Op de achtergrond de werkplaats van de timmerman Klaassen.

Het Kerkpad bij de Oude Kerk. Rechts het “Roze Huis”. en op de achtergrond de werkplaats van de timmerman Klaassen.

Het “Roze huis” gezien vanuit het oosten.

Het Kerkpad onmiddellijk achter de Oude Kerk. De schuur die voor de toren staat herbergde ooit de werkplaats van de timmerman D. Klaassen die tevens vanaf 1872 uitbater van het hotel "de Doornenkamp"was.

Het Kerkpad westelijk van de Oude Kerk. De schuur die voor de toren staat herbergde ooit de werkplaats van de timmerman D. Klaassen die tevens vanaf 1872 uitbater van het hotel “de Doornenkamp” was. Rechts het “Roze Huis”.

De schilders die in de negentiende eeuw Oosterbeek en omgeving aandeden werden door de schilderachtigheid van het Kerkpad aangetrokken. Zo legde de zoon van de schilder Abraham Hulk, Hendrik Hulk het Kerkpad in 1898 vast.

 

Hendrik Hulk (1848-1938), het Kerkpad, tekening, particuliere collectie.

Hendrik Hulk (1848-1938), het Kerkpad, tekening, particuliere collectie.

Het pad dat van het Drielse veer(weg) recht streeks naar de oude Hervormde kerk leidt. Vooral in de 15e eeuw gold voor de Drielse parochianen deze kortste weg als kerkpad. Toen Driel nog geen eigen kerk bezat (het kreeg deze eerst in 1470) werd in Oosterbeek gekerkt. Het veer is lange tijd kerkelijk bezit geweest.

We lopen het Kerkpad westwaarts en krijgen vanuit de uiterwaard het bovenstaande beeld. Geheel rechts het in 1883 opgeleverde kerkgebouw aan de Benedendorpsweg, oostelijk van de Oude Kerk. Links van de kerk het "Rose Huis", Kerkpad 2 dat in 1864  werd gebouwd.

We lopen het Kerkpad westwaarts en krijgen vanuit de uiterwaard het bovenstaande beeld.
Geheel rechts het in 1883 opgeleverde kerkgebouw aan de Benedendorpsweg, oostelijk van de Oude Kerk. Links van de kerk het “Rose Huis”, Kerkpad 2 dat in 1864 werd gebouwd.

Nabij het Dennenoordpark treffen we een plek waar ooit de watermolen van Hooijer (vrouw Gerritsen) stond. Maria Vos legde de omgeving en watermolen in tekeningen vast.

Een nog steeds herkenbaar punt op het Kerkpad, 150 jaar na ontstaan van deze tekening.

Een nog steeds herkenbaar punt op het Kerkpad, ruim 150 jaar na ontstaan van deze tekening. Tekening Maria Vos 1858.

Nabij het Kerkpad aan de Gielenbeek, aquarel Maria Vos, collectie Gelders Archief.

Nabij het Kerkpad aan de Gielenbeek, aquarel Maria Vos, collectie Gelders Archief.

Bij de nog steeds bestaande vijvers zuidelijk van het Dennenoorpark stond tot 1860 de watermolen van Hooijer. Deze werd door de Amsterdamse bankier Fock afgebroken bij de bouw van de villa “Villa Nova”, het latere Dennenoord, een door de schilders van de Oosterbeekse School, met name J.W. Bilders, met afschuw geconstateerde verarming van het landschap.

De molen van Hooijer ook wel aangeduid als de molen van "vrouw Gerritsen".

De molen van Hooijer ook wel aangeduid als de molen van “vrouw Gerritsen”. Tekening Maria Vos 1858.

Het Kerkpad met links op de achtergrond "Villa Nova" in deze tijd rond 1924 "Dennenoord" geheten, een naam die de familie Lucardie aan de villa gaf.

Het Kerkpad met links op de achtergrond “Villa Nova” in deze tijd rond 1924 “Dennenoord” geheten, een naam die de familie Lucardie aan de villa gaf.

Rond 1905 wordt aan de jhr. R. W. van der Does door de gemeente Renkum een concessie gegeven voor het oprichten van een gasfabriek ten noorden van het Kerkpad, tegenover het landgoed de Hemelse berg, zeer tot ongenoegen van Ursula Kneppelhout- van Braam. Zij staakt haar verzet als gedreigd wordt met een andere locatie waaraan voor de inwoners hogere gasprijs gekoppeld is.

De vooroorlogse gasfabriek gezien vanaf de Veerweg, nabij het Drielse veer.

De vooroorlogse gasfabriek gezien vanaf de Veerweg, nabij het Drielse veer. Achter de bocht in de Veerweg de plek van de boerderij van Thomassen.

 

De gashouders op het terrein aan het Kerkpad.

De gashouders op het terrein aan het Kerkpad.

De machinekamer van de gasfabriek Oosterbeek.

De machinekamer van de gasfabriek Oosterbeek.

 

Gezicht op de gasfabriek vanaf de uitkijktoren van de Westerbouwing. Foto rond 1935.

Gezicht op de gasfabriek vanaf de uitkijktoren van de Westerbouwing. Foto rond 1935. Voor de gashouder bebouwing aan de Veerweg.

Op de kop van het Kerkpad, nabij de Veerweg stond ooit de boerderij van E.J. Thomassen. Bij de boerderij werden door zijn echtgenote verfrissingen verkocht zodat zij weldra als kasteleinse bekend stond. Later rond 1887, inmiddels weduwe zou Leendert Fangman, eigenaar van de Westerbouwing, voor haar een paviljoen op de Westerbouwing bouwen, het begin van de uitspanning Westerbouwing..

Op de kop van het Kerkpad, nabij de Veerweg stond ooit de boerderij van E. J. Thomassen. Bij de boerderij werden door zijn echtgenote verfrissingen verkocht zodat zij weldra als kasteleinse bekend stond. Later rond 1887, inmiddels weduwe zou Leendert Fangman, eigenaar van de Westerbouwing, voor haar een paviljoen op de Westerbouwing bouwen, het begin van de uitspanning Westerbouwing..

 

 

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.