Oosterbeek – Jagerskamp

In oud-nederlands betekent “jagen” óok drijven. Bijvoorbeeld van schapen. Er zou sprake kunnen zijn van een oude schaapsdrift. Temeer daar op een kaart uit 1702 een weg is te zien -nabij de huidige Jagerskamp -die aan de noordzijde van de Utrechtseweg ‘Schapenwegh’ heet. Deze weg volgt ongeveer de huidige Van Eeghenweg. Wellicht lag er ter hoogte van wat nu de Jagerskamp is, van oudsher bouwland (‘kamp’ is bouwland) van ‘jagers’, lieden die hun schapen vanuit hun schaapskooi(en) in het benedendorp naar de heide in het bovendorp dreven. De naam Jagerskamp komt in 1857 al voor.

Rechts onder het kruispunt Weverstraat/ Van Eeghenweg/ Jagerskamp met geheel rechtsonder de villa "Stadwijk".

Rechts onder het kruispunt Weverstraat/ Van Eeghenweg/ Jagerskamp met geheel rechts onder de villa “Stadwijk”. Vanaf het kruispunt loopt de Van Eeghenweg naar links boven en Jagerskamp, gedeeltelijk achter bomen, naar midden boven op de foto

 

Groep kinderen op de hoek van de Weverstraat/ Van Eeghenweg/ Jagerskamp. De Jagerskamp was rond 1900 niet veel meer dan een smal pad, zoals te zien op deze afbeelding.

Groep kinderen op de hoek van de Weverstraat/ Van Eeghenweg/ Jagerskamp. De Jagerskamp was rond 1900 niet veel meer dan een smal pad, zoals te zien op deze afbeelding.

De ingang van het Jagerskamp nabij de Weverstraat.

De ingang van het Jagerskamp nabij de Weverstraat. Rechts het nog bestaande huis op de oosthoek van het Jagerskamp met daarachter het huis “Welgelegen”. Geheel rechts, aan de Weverstraat 108 het in 1905 gebouwde pand van bakkers H. N. Crum, J. P. Crum later, na WOII van bakker J. Tijssen.

2626-Hoek-Jagerskamp-Weverstraat-Oosterbeek

In 1904 liet de steenfabrikant M. Sanders (zie ook Hartenstein) op het perceel van het door hem bewoonde huis “Overzicht” een tweeslag bouwen. Het linker huis heeft het adres Van Eeghenweg 1, het rechter deel Jagerskamp 21.

Links op de achtergrond het huis "Overzicht" van M. Sanders.

Links op de achtergrond het huis “Overzicht” van M. Sanders.

Mathijs Sanders, steenfabrikant, eigenaar van de Oosterbeekse waterleiding, bewoner van het huis Overzicht en gemeenteraadslid van de gemeente renkum

Mathijs Sanders, steenfabrikant, eigenaar van de Oosterbeekse waterleiding, bewoner van het huis Overzicht en gemeenteraadslid van de gemeente Renkum Foto collectie Gelders Archief Arnhem

 

Vanuit Jagerskamp 26, een woning gebouwd in 1926 nam men deze foto die vanaf Jagerskamp de Weverstraat zuidwaarts laat zien. Aan de linkerkant van de Wevestraat zicht op het dubbele huis "Pena Rima". Het laatste huis aan de rechterkant van de Weverstraat is dat van de stalhouderij Ploeg op de noordhoek van het Van Deldenpad.

Vanuit Jagerskamp 26, een woning gebouwd in 1926 nam men deze foto die vanaf Jagerskamp de Weverstraat zuidwaarts laat zien. Aan de linkerkant van de Wevestraat zicht op het dubbele huis “Pena Rima”. Het laatste huis aan de rechterkant van de Weverstraat is dat van de stalhouderij Ploeg op de noordhoek van het Van Deldenpad. Geheel rechts een deel van de oostelijke helft van de twee aaneen gebouwde huizen die de steenfabrikant/ waterleverancier Sanders op het terrein van huis “Overzicht” liet bouwen in 1904.

 

Het in 1925 in opdracht van de assuradeur G. André de la Porte gebouwde huis met als adres Jagerskamp 22 ofschoon de ingang aan Hogerheide ligt.

Het in 1925 in opdracht van de assuradeur G. André de la Porte gebouwde huis met als adres Jagerskamp 22 ofschoon de ingang aan Hogerheide ligt.

 

Zicht vanaf Hogerheide op, links, de Jagerskamp. Geheel rechts de tweeslag op de westhoek van Keerweer/Jagerspad.

Zicht vanaf Hogerheide op, links, de Jagerskamp. Geheel rechts de tweeslag op de westhoek van Keerweer/Jagerspad. Voor WOII met de huizen aan de Voorinkstraat nog niet gebouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.