Oosterbeek – Cornelis Koningstraat

 

smidspad

Cornelis Koning (geboren te Renkum 1844, overleden te Oosterbeek 1914), had een bakkerij met winkel in de Weverstraat 50 (huidige nummering). Voorts was hij lid van de gemeenteraad van Renkum.

Cornelis Koning

Gemeenteraadslid Cornelis Koning

In het pand rechts had Cornelis Koning zijn bakkerswinkel. Links de ingang van het Postpad.

In het pand rechts had Cornelis Koning zijn bakkerswinkel. Links de ingang van het Postpad.

De huizen aan de nu geheten Cornelis Koningstraat werden in de  jaren ’30 door zijn dochter en schoonzoon, Willem Meijer, gebouwd. Willem Meijer was onderwijzer aan de Paasbergschool en samen met zijn vrouw dreef hij in de Weverstraat 37 (nu 55) een boekhandel en drukkerij, welke na de oorlog tot het bedrijf van Meijer en Siegers aan de Utrechtseweg is uitgegroeid.

In het pand geheel links had W. Meijer zijn boekhandel.

In het pand geheel links had Willem Meijer zijn boekhandel.

Lange tijd heette de westwaarts lopende verbinding tussen Weverstraat en Lukassenpad het Smidspad, maar in 1931 werd de naam gewijzigd in de Cornelis Koningstraat.

Een negentiende eeuwse foto van de Weverstraat met links het pad dat later de Poststraat ging heten, nog zonder de slagerij Jekel op de hoek. Rechts zichtbaar de ingang van het Smidspad.

Een negentiende eeuwse foto van de Weverstraat met links het pad dat later de Poststraat ging heten, nog zonder de slagerij Jekel op de hoek. Rechts zichtbaar de ingang van het Smidspad.

Het Smidspad liep eerst enigszins af en daarna omhoog waardoor er veel wateroverlast in het laagste deel was, zodat rond de eeuwwisseling het vee van een daar wonende boer bij wateroverlast in veiligheid gebracht moest worden.
Op het hoogste deel bij het Lukassenpad hadden zich in later jaren een aantal bedrijfjes gevestigd.

De Cornelis Koningstraat nabij het Lukassenpad. Links de werkplaats van meubelmakerj van G. van Laar jr., die aan de Mariaweg 42 woonde.

De Cornelis Koningstraat nabij het Lukassenpad. Links de werkplaats van meubelmakerij van G. van Laar jr., die aan de Mariaweg 42 woonde. Geheel links de lompen- en oude metalenhandel van W. Ouwendijk, Cornelis Koningstraat 26, die zich er in 1940 vestigde en zich in adresboeken liet inschrijven als koopman.

 

 

 

 

3 reacties op "Oosterbeek – Cornelis Koningstraat"

 1. Wim van Zanten  27 oktober 2018 at 14:19

  Het eerste bedrijf dat zich aan de Cornelis Koningstraat vestigde was de smederij van Aart Nijhuis (broer van Nijhuis de smid aan de Vogelweg). Hij begon met één werkplaats voegde daar een tweede aan toe op de plaats waar mijn vader een boomgaard had. Later vestigde hij zijn bedrijf aan de Benedendorpsweg .In zijn plaats kwam Reijer Verwoerd die daar met een hulpmotor aangedreven melkkarretjes maakte en het zwambad in het Lukassenpad rfealiseerde en exploiteerde. De Cornelis Koningstraat werd aan de noordzijde afgescheiden met een muur waarin een grote en een kleine poort die toegang gaven tot o.a. de boomgaard.
  Mijn vader, Berend van Zanten, inde jarenlang de weekhuur van de huizen aan de Cornelis Koningstraat en de Johannaweg voor “Meester” Meijer. Iedere zaterdagavond kwam Meester Meijer de huurpenningen in ontvangst nemen waarna de heren gezamenlijk een biertje dronken.

  Beantwoorden
 2. Wim van Zanten  27 oktober 2018 at 14:36

  In het adresboek van Oosterbeek 1942 staat dat W.Ouwendijk woonde aan de Corn. Schadeweg 26.
  Op nummer 26 van de Corn. Koningstraat woonde J. Verhoef. Het huis dat W. Ouwendijk huur van mijn vader, was de helft van een dubbel en Ouwendijk woonde de westelijke helft, dus op nummer 30.

  Beantwoorden
 3. Gabriel  2 november 2018 at 09:51

  Wim van Zanten.
  zijn er nog foto,s van de muur o a de C koningstraat en de ring op de Johannaplein waar de 3 grote populieren stonden

  Beantwoorden

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.