Oosterbeek – Bildersweg

Bildersweg, hoek van Deldenpad in zuidelijke richting.

Bildersweg, hoek van Deldenpad in zuidelijke richting. Het huis op de hoek herbergde de schoenmakerij/ tapperij van Maurits P. Wolffensperger, “in den Eng, A75.

Johannes Warnardus Bilders (geboren te Utrecht 1811, overleden te Oosterbeek 1890) was één der talrijke kunstschilders die in het landschap van de Veluwezoom inspiratie vonden. Ook Bilders (tweede) vrouw, Maria Philippina van Bosse, en zijn jong overleden zoon, Albertus Gerardus beoefenden de schilderkunst. Bilders kwam in 1841 voor het eerst in Oosterbeek. Hij woonde o.a. in de Parre en Rozenhage aan de Benedendorpsweg. Zijn eerste vrouw overleed in 1861 en in 1880 trad hij met Maria van Bosse in het huwelijk. Zij was een dochter van mr. Peter Philips van Bosse (1809-1879) die verscheidene perioden als minister van financiën en van koloniën optrad. Het echtpaar Bilders-van Bosse ligt op het oude kerkhof aan de Fangmanweg begraven.

De Bildersweg met op de achtergrond van links naar rechts, huize "de Pietersberg", "Rijnheuvel", Beau Séjour", en bebouwing aan de Bildersweg.

De Bildersweg met op de achtergrond van links naar rechts, huize “de Pietersberg”, “Rijnheuvel”, Beau Séjour”, en bebouwing aan de Bildersweg, met rechts van “Beau Sejour” het pand waarin in de tweede helft van de negentiende eeuw M.P. Wolffensperger zijn café had.

 

De Concertzaal aan de Natte Steeg met ervoor de villa die er tot WOII voor stond. Rechts het oude woonhuis/boekwinkel van G. Romijn, tevens uitgever van de Oosterbeeksche Courant, nu Lindenhoek, met ervoor de Wilhelmina-linde. De rails van de TOL  laten een enkelspoor zien.

De Concertzaal aan de Natte Steeg met ervoor de villa die er tot WOII voor stond. Rechts het oude woonhuis/boekwinkel van G. Romijn, tevens uitgever van de Oosterbeeksche Courant, nu “Lindenhoek”, met ervoor de Wilhelmina-linde. Links bij de richtingaanwijzer de ingang van het pad over de Eng, later de Bildersweg. De Dr. Brevéestraat zou pas na WOII worden aangelegd ter hoogte van de heg op het midden van de foto. De rails van de TOL laten een enkelspoor zien.

Voordat de weg zijn naam kreeg sprak men over de Eng, een plek waar landbouwgronden werden bewerkt. Nu resteert nog een groot grasland waar vroeger akkers zich bevonden. Toch werden er “in den Eng” wel enige neringdoenden getroffen. Op de hoek van het Van Deldenpad met de huidige Bildersweg, toen “het paadje van Mauk” genoemd naar de schoenmaker/ tapper M. (Maurits) P. Wolffensperger, stond diens café , zichtbaar op de eerste foto hierboven.

De Eng met op de achtergrond Vreeberg, Roestenburg, tuinmanswoning van de Pietersberg en Rijnheuvel.

De Eng met op de achtergrond Vreeberg, Roestenburg, tuinmanswoning van de Pietersberg en Rijnheuvel.

Op Bildersweg 14, na de bouw van het naastgelegen “Souvenir” in 1930 door dhr. Voute, omgenuumerd naar 16 stond tot ongeveer 1965 de villa “Uilengeluk” waarin de bekende Oosterbeekse kunstenares  Wilhelmina Cornelia Johanna Cambier van Nooten (1881-1972) zich in 1921 vestigde. Met de kunstenaar Jan Schonk organiseert zij daar exposities. Voor de eerste expositie maakt Jan Schonk een fraaie, forse aquarel die bezoekers moet trekken.

De aankondiging van de eerste expositie in "Uilengeluk", uitgevoerd door Jan Schonk in 1921

De aankondiging van de eerste expositie in “Uilengeluk”, uitgevoerd door Jan Schonk in 1921

In 1929 gaat de villa door brand verloren.  In dat jaar  woont ze nog op Unkschepad 3, hetgeen erop wijst dat schilders zich zeer tot deze plek in de uiterwaarden van Oosterbeek thuis voelden. Ook de schilder Bonsen woont er tot  1938.  In 1921 vestigt zij zich aan de Bildersweg 14 in de villa “Uilengeluk” waar zij samen met Jan Schonk exposities organiseert.
In 1930 wordt het huis naast (noordelijk) “Uilengeluk”, “Souvenir”  gebouwd in opdracht van W.E Voûte, dan nog wonend in de Weverstraat. Door de herbouw van “Uilengeluk in hetzelfde jaar kreeg deze nieuwbouw voor het achterhuis nummer 16 en het voorhuis 18.

Bildersweg 14 Oosterbeek

Bildersweg 14, huis “Souvenir”.

Dit is een ansichtkaart uit begin 50er jaren (foto Langevoort-Oosterbeek) met links Bildersweg 14 (villa Souvenir gebouwd door W.E.Voute in 1930) en rechts daarvan “Uilengeluk”, dat gesloopt is midden jaren 1 60 van de vorige eeuw.

Een ansichtkaart uit begin jaren `50 (foto Langevoort-Oosterbeek) met links Bildersweg 14
( “Souvenir” gebouwd door W. E. Voute in 1930) en rechts daarvan “Uilengeluk”, dat gesloopt is midden jaren `60 van de vorige eeuw. Daarnaast het nog bestaande huis op Rozensteeg 1, de Concertzaal, “Lindenhoek” aan de Benedendorpsweg en geheel rechts de pastorie van de Oude Kerk.

 

 “Uilengeluk” in 1940 (Bildersweg 16)  Mijn vader huurde het voorhuis in mei 1940 van de heer Top, die in het achterhuis ging wonen met het huisnummer Bildersweg 18. Hr. Top overleed in  1943, waarna mijn vader het hele huis huurde van de erven Top. Het tuinhuis was een model-huisje, dat diende als demo voor zijn agentuur in houten huizen.

“Uilengeluk” in 1940 (Bildersweg 16/ 18) Het voorhuis werd gehuurd  door  Pieter Christiaan van der Kleut zoon van Jan van der Kleut en M.A. Langelaar. De eigenaar, dhr. Top, bewoonde het achterhuis (nummer 18) tot zijn overlijden in 1943. Daarna huurt Van der Kleut ook het achterhuis en heeft er inmiddels een agentuur in houten huisjes waarvan een model links van de woning stond. 

1 reactie op "Oosterbeek – Bildersweg"

  1. Mara  8 november 2017 at 16:15

    Wat leuk deze informatie ! ik heb nl in het woonhuis uilen geluk van af mijn geboorte totdat het door de gemeente het huis sloopte om er nieuw bouw op te zetten gewoond ! Het huis had een hele grote tuin en keek uit op akkers ! Waar wij als kinderen op speelde in de zomervakantie als het koren er af was .

    Beantwoorden

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.