Dertiende Kneppelhoutwandeling 26 augustus 2018

om 13.30 uur
afsluitende borrel rond 16.00 uur
.

Op de laatste zondag van augustus organiseert de Stichting voor Heemkunde Renkum voor de dertiende keer de traditionele Kneppelhoutwandeling.

Tijdens de twaalf voorgaande wandelingen mochten we ons steeds verheugen op een keur aan vooraanstaande inleiders, waaronder prof. dr. Annemarie Kets van het Huygens Instituut, mr. C.P van Eeghen, achterkleinkind van C.P. van Eeghen van de Pietersberg, drs. Marijke Stapert, oud wetenschappelijk medewerkster van de UVA en auteur van enige boeken over Kneppelhout en de violist Jan de Graan, drs. Wiepke Loos oud-conservator negentiende eeuw van het Rijksmuseum en auteur van, o.a. Gekleurd Grijs, Kees Kneppelhout voorzitter van de Kneppelhout Stichting te Doetinchem, drs. Micky Piller oud-directeur van het museum Escher in het Paleis te Den Haag, prof. dr. Lotte Jensen hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen , mr. Rudo den Hartog en drs. Leo Kok, die beiden een aspect van het rijke leven van de filosoof Opzoomer belichtten, dr. Marco Goud die werkt aan de biografie over de dichter P.C. Boutens, prof.dr. Olf Praamstra over de relatie Coen van Deventer en Jan Kneppelhout en prof. dr. Flip Witte die het beeklandschap van de Oorsprong nader duidde.
Met de bijdragen van dit jaar zullen er, door de jaren heen,  ruim 50 inleidingen gehouden zijn.
Sommige inleiders deden meerdere keren mee aan de Kneppelhoutwandeling, zoals prof. dr. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar van de UVA en groot pleitbezorgster van de literatuur van de negentiende eeuw, evenals dr. Rick Honings en dr. Peter van Zonneveld, beiden van de Leidse Universiteit, aan wier bijdragen menige wandelaar uiterst plezierige herinneringen bewaart.

Zij allen lieten de literatuur, muziek, architectuur, beeldende kunst en landschapsinrichting van de negentiende eeuw herleven. Deze inleidingen worden op fraaie plekken in het Oosterbeekse landschap van de 21ste eeuw gehouden.

Peter van Zonneveld, inmiddels vaste spreker tijdens de Kneppelhoutwandelingen, zal de Leidse herensociëteit “Amicitia’’ , die 250 jaar bestaat, belichten.
Voorts spreekt Jan Holwerda over reisverslagen te Oosterbeek gemaakt.

Ook Lotte Jensen mogen we weer begroeten. Zij zal spreken over de grote overstroming van 1861.
Daarna doen we de heemtuin “De Zomp” aan waar Wim Braakhekke de geschiedenis van het gebied zal opvoeren.
We sluiten af op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg. 25 augustus is het 150 jaar geleden dat Jacob van Lennep te Oosterbeek overleed.
Op zijn sterfdag zal hij tijdens een besloten bijeenkomst worden herdacht, maar ook tijdens de Kneppelhoutwandeling willen we, in breder kring, zijn sterfdag gedenken .
De burgemeester van Renkum, mevrouw Agnes Schaap, zal op zijn graf  bloemen leggen en Marita Mathijsen, biografe van Van Lennep, zal het woord voeren.

Hoewel aan menige editie rond de 65 personen deelnamen streven we naar een aantal deelnemers van maximaal veertig zodat het aanbeveling verdient niet te lang te wachten met uw aanmelding.

De deelname aan de wandeling is voor donateurs van Heemkunde gratis, terwijl van niet-donateurs een bijdrage van € 5,- wordt gevraagd.

U kunt zich voor de wandeling aanmelden bij :
mw. H. C. G. de Roder-Mouton, Houtsniplaan 48, 6865 XX Doorwerth
telefoon: 026- 3336669 of per email derodermouton@hetnet.nl
Daarbij gaarne aangeven of u deelneemt aan de lunch, de kosten hiervoor bedragen € 12,50 per persoon. Dit bedrag kunt u ter plekke voldoen.

Na afloop van de wandeling bieden wij u in de Concertzaal graag een consumptie aan.

1 reactie op "Dertiende Kneppelhoutwandeling 26 augustus 2018"

1. Johan Jeronimus  25 juli 2018 at 18:16

Goede dag lezer. Bij het ouder worden denk ik vaker aan het mooie dorp waar ik de oorlog van 17 sep.
    mee maakte Op de pc zocht ik naar Oosterbeek en zag de 13e Kneppelhout wandeling. Ik wil meedoen,
    als er nog plaats is. Ik maak gebruik van de lunch. Ga me opgeven bij Mw. de Roder.
    Mijn naam: Johan Jeronimus.