Boekpresentatie “Brede rivieren langs hoge hellingen” 30 augustus a.s. Concertzaal 11 uur

Prijs tot 1 januari 2016 € 29,95, na 1 januari € 34,95. U betaalt geen verzendkosten.

uitnodiging Heemkunde_21

Op zondag 30 augustus 2015 werd om 11.00 uur in de Concertzaal te Oosterbeek het boek “Brede rivieren langs hoge hellingen” gepresenteerd dat in samenwerking met de uitgeverij Matrijs Utrecht verscheen in de Historische Reeks van Heemkunde Renkum.
Daarmee werd een project van 6 jaar afgesloten waarin Christiaan Pieter van Eeghen en Pieter van der Kuil nauw samenwerkten bij het inventariseren van talloze zeventiende-eeuwse tekeningen die werden gemaakt in het gebied tussen Kleef en Rhenen,  door Arnoud van Halen (1673-1732) treffend  “het Kleine Italië” genoemd.
Uit collecties van vooraanstaande musea en uit particuliere collecties werden rond de 180 tekeningen gekozen waarvan er na verdere selectie uiteindelijk 138 in het boek werden opgenomen en besproken. Meerdere  “afvallers” werden als illustratie in de tekst opgenomen.
Daarnaast treft u in het boek vele zeventiende-eeuwse kaarten aan die werden gebruikt om tot topografische duiding van de bladen te komen.
Helaas maakte Christiaan Pieter van Eeghen het verschijnen van het boek niet meer mee. Hij overleed op 92 jarige leeftijd te Den Haag op 31 december 2014. Het boek is aan hem opgedragen.

De wandeling over de stuwwallen begint bij Kleef en voert over de stuwwallen van Beek- Ubbergen, Arnhem, Oosterbeek, Doorwerth en Heelsum via het dal bij Renkum naar Wageningen en het daarachter liggende gebied van Rhenen.
We geven hier een tweetal voorbeelden van fraaie tekeningen uit het boek. De eerste betreft een tekening van Lambert Doomer met zicht op het Valkhof  (Nijmegen) en de Waal vanuit het oosten.
afb1

Lambert Doomer, Belvedère en Hoenderpoort te Nijmegen.
                                       Collectie  Ősterreichische Nationalbibliothek Wenen, Atlas Blaeu-Van der Hem, inv. nr. Kar 389.030-FK

In zijn oeuvrecatalogus van de tekeningen van Doomer komt Schulz tot 7 bladen die allen de Hoenderpoort bij Nijmegen laten zien, soms als onderdeel van een panorama, zoals op dit blad,  maar meestal als hoofdonderwerp.
Doomer zit op de hoogte ten oosten van Nijmegen nabij de Wech van ’t Walt, ook wel de Wech van Kranenborch genoemd. We zien, door dit hoge standpunt, neer op de Hoenderpoort en de Waal.
Links de woontoren van paleis het Valkhof, rechts daarvan de rond 1646, naar ontwerp van de stadsbouwmeester Peter van Blokhout, verbouwde Belvedère.
Lager gelegen de binnenpoort van de Hoenderpoort die de oostelijke toegang tot de stad verzorgde, via de Wegh uyt de Oiy. Rechts daarvan de Lapperstoren waarachter, hier niet zichtbaar, het Melaatsenhuis lag. De buitenpoort lag net voor het meest rechts gelegen huis, dat onmiddellijk aan de Waal lag.
Aan de overzijde van de Waal, in het midden van de tekening de molen die voor het fort Knodzenburg lag. Daarachter, nauwelijks uitgewerkt door Doomer, het fort. In het verschiet de stuwwal van Doorwerth en meer naar links de Heimenberg bij Rhenen. Rechts bebouwing behorend tot het dorpje Lent.

Een tweede voorbeeld laat een panorama zien van het gebied ten westen van de Rijnpoort van Arnhem.

afb2

Joris van der Haagen, Panorama ten westen van Arnhem. Collectie Albertina Museum Wenen, inv. nr. 15469

Op deze fraaie uitgewerkte tekening loopt op de voorgrond een schaapherder met zijn kudde. Hij converseert met een voorbijganger en draagt een lammetje op de arm. Vanaf deze plek heeft Van der Haagen talloze tekeningen en schetsen voor schilderijen gemaakt. Rechts op de achtergrond de Santberg. Aan de linkerkant herkennen we de Rijnpoort en de haven met de laad- en losplaats de Kraan.

Het boek “Brede rivieren langs hoge hellingen- Het stuwwallandschap van Midden- Nederland op zeventiende- eeuwse tekeningen” is uitgegeven door de uitgeverij Matrijs Utrecht in samenwerking met Heemkunde Renkum.
Het verschijnt in de maatvoering 34 x 24 cm., full colour met stofomslag en leeslint, met naast een beschrijving van het gebied en bespreking van opgenomen tekeningen, biografische gegevens van kunstenaars waarvan werk is opgenomen, een register van geografische namen, een persoonsregister, uitgebreide noten en literatuuropgave. Het heeft 168 pagina’s en is rijk geïllustreerd.

Het boek is tot 1 januari 2016 te koop in de boekhandel, te bestellen bij  het secretariaat van de Stichting Heemkunde Renkum (derodermouton@hetnet.nl) en bij de uitgeverij Matrijs Utrecht (verkoop@matrijs.com)