Negende Kneppelhoutwandeling op 31 augustus (14:00 uur)

Een samenvatting van de 9de Kneppelhoutwandeling 

Op een soms zonnige zondag aan het uiteinde van augustus kwamen een 45-tal liefhebbers van “Kneppelhout en zijn tijd” bij elkaar op de parkeerplaats bij de Pietersberg. Onder de zoals altijd vakkundige leiding van Pieter van der Kuil wandelden allen door de mooie omgeving waar ooit ook Kneppelhout en zijn tijdgenoten vertoefden.

Van alle inleidingen zijn opnames gemaakt.

Dr. Lotte Jensen van de Radboud Universiteit Nijmegen was de eerste spreker. Zij besprak de Gelderse identiteit in de literatuur van de 19e eeuw.

drs. Wim Meulenkamp is kunsthistoricus met o.a. een gerichtheid op tuin- en architectuurgeschiedenis. Hij hield een inleiding over vermaaksarchitectuur, waaronder follies.

Dr. Marco Goud, die een biografie over de dichter P. C. Boutens voorbereidt, besprak de banden die de dichter had met Oosterbeek in het bijzonder zijn bezoeken aan de familie Heldring op “Rijnheuvel” en die aan het “Roestenburg” van de familie Kristensen. Zijn bijdrage aan de Kneppelhoutwandeling wordt i.v.m de komende verschijning van zijn biografie over P. C. Boutens voorlopig niet voor beluistering op deze site geplaatst. Na publicatie hiervan hier te beluisteren.

drPeter van Zonneveld en dr. Rick Honings die met hun Bilderdijk-biografie “De gefnuikte arend”, vorig jaar op de wandeling aangekondigd, nog hetzelfde jaar, in december 2013, de Gerrit Komrijprijs toegewezen kregen. In april 2014 wonnen zij tevens de Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema voor de beste Nederlandstalige biografie. Met beide prijzen willen we de laureaten van harte feliciteren.
Peter van Zonneveld wierp licht op de relatie tussen Beets en Kneppelhout.

drPeter van Zonneveld

dr. Rick Honings

Rick Honing liet het gezelschap kennis maken met de dichter Elias Annes Borger, wiens leven zeker tot dat van de “ellendige ” gerekend kan worden maar die de onvergetelijke ode “Aan den Rhijn in de Lente van het Jaar 1820” achter liet.

De uitnodiging voor een cultuurhistorische wandeling door het Oosterbeek van de 19 de eeuw

Datum : zondag 31 augustus 2014
Aanvang : 14.00 uur
Startpunt : Pietersbergseweg, parkeerplaats nabij de Pietersberg
Bij aangekondigde langdurige stortbuien wijken we uit naar de Concertzaal, gelegen nabij de Oude Kerk, Rozensteeg 3

Op de laatste zondag van augustus organiseert de Stichting voor Heemkunde Renkum voor de negende keer de traditionele Kneppelhoutwandeling.

 

Kneppelhout2013-1Afbeelding: Inleiding van Micky Piller over leven en werk van de graficus Mauk Escher, 2013. (Foto: David van Kessel.)

Tijdens de acht voorgaande wandelingen mochten we ons steeds verheugen op een keur aan vooraanstaande inleiders. We noemen hier enkelen. Prof. Annemarie Kets van het Huygens Instituut, mr. C.P van Eeghen, achterkleinkind van C.P. van Eeghen van de Pietersberg, drs. Marijke Stapert, oud wetenschappelijk medewerkster van de UVA en auteur van enige boeken over Kneppelhout en de violist Jan de Graan, drs. Wiepke Loos oud-conservator negentiende eeuw van het Rijksmuseum en auteur van, o.a., Gekleurd Grijs, Kees Kneppelhout voorzitter van de Kneppelhout Stichting te Doetinchem, drs. Micky Piller directeur van het museum Escher in het Paleis te Den Haag, mr. Rudo den Hartog en drs. Leo Kok, die beiden een aspect van het rijke leven van de filosoof Opzoomer belichtten en prof. Flip Witte die het beeklandschap van de Oorsprong nader duidde.
Met de bijdragen van dit jaar zullen er, door de jaren heen, een kleine 40 inleidingen gehouden zijn.
Sommige inleiders deden meerdere keren mee aan de Kneppelhoutwandeling, zoals prof. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar van de UVA en groot pleitbezorgster van de literatuur van de negentiende eeuw, evenals dr. Rick Honings en dr. Peter van Zonneveld, beiden van de Leidse Universiteit, aan wier bijdragen menige wandelaar plezierige herinneringen bewaart.
Zij allen lieten de literatuur, muziek, architectuur, beeldende kunst en landschapsinrichting van de negentiende eeuw herleven. Deze inleidingen worden op fraaie plekken in het Oosterbeekse landschap van de 21ste eeuw gehouden.
De thee/ wijnpauze in een van de prachtige tuinen van Oosterbeek leveren ook vele enthousiaste reacties op. Net als vorig jaar verblijven we enige tijd in de boomgaard, nabij de Oude Kerk aan het Kerkpad. Bij regenachtig weer wijken we uit naar de Concertzaal.

Dit jaar zullen we weer kunnen rekenen op dr. Rick Honings en dr. Peter van Zonneveld die met hun Bilderdijk-biografie “De gefnuikte arend”, vorig jaar op de wandeling aangekondigd, nog hetzelfde jaar, in december 2013, de Gerrit Komrijprijs toegewezen kregen. In april 2014 wonnen zij tevens de Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema voor de beste Nederlandstalige biografie. Met beide prijzen willen we de laureaten van harte feliciteren.

Kneppelhout2013-2Dr. Marco Goud, die een biografie over de dichter P. C. Boutens voorbereidt, zal een inleiding houden over de banden die de dichter had met Oosterbeek. Dr. Lotte Jensen van de Radboud Universiteit Nijmegen is de vierde spreker. Zij zal het hebben over de Gelderse identiteit in de literatuur van de 19e eeuw.
Als vijfde inleider heeft  drs. Wim Meulenkamp zijn medewerking toegezegd. Hij is kunsthistoricus met o.a. een gerichtheid op tuin- en architectuurgeschiedenis.
Hij zal een inleiding houden over vermaaksarchitectuur, waaronder follies.

Hoewel aan de achtste editie 67 personen deelnamen streven we naar een aantal deelnemers van maximaal veertig zodat het aanbeveling verdient niet te lang te wachten met uw aanmelding.

 

Afbeelding: Theepauze in de boomgaard van de pastorie Oude Kerk Oosterbeek, 2013. (Foto: David van Kessel.)

Na afloop van de wandeling wordt ieder jaar door menigeen aangezeten aan het Kneppelhoutdiner in hotel Dreyeroord te Oosterbeek. Een goed moment om met elkaar de bijdragen nog eens na te bespreken. Kosten van het diner zijn € 45,- p.p. Hierbij zijn alle consumpties inbegrepen!

De deelname aan de wandeling is voor donateurs van Heemkunde gratis,
terwijl van niet-donateurs een bijdrage van € 5,- wordt gevraagd.

U kunt zich voor de wandeling e.o. diner aanmelden bij de secretaris van Heemkunde Renkum:
mw. H. C. G. de Roder-Mouton, Houtsniplaan 48 XX Doorwerth,
telefoon: 026- 3336669 of per email derodermouton@hetnet.nl

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.